Filmul

Pentru prima dată toți participanții implicați în misiunea secretă care a declanșat revoluția română au acceptat să vorbească.

Nicolae Ceaușescu,
dictatorul român cu mâna de fier.

"Dracula's Shadow - The Real Story Behind the Romanian Revolution" (Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română) este explicația cutremurătoare, cu aer de război rece, despre ceea ce a declanșat sângeroasa revoluție română pe 15 Decembrie 1989, când enoriașii preotului protestant dizident László Tőkés din Timișoara s-au adunat în jurul bisericii pentru a-l proteja de armată și Securitate.

Totul a început cu o misiune secretă pusă la punct în Montreal, Canada, în Martie 1989. Doi canadieni din regiunea franceză, Michel Clair, fost ministru în cabinetul provinciei Quebec, și Réjean Roy reporter la Radio Canada, au fost trimiși la Timișoara să-i ia în secret un interviu lui László Tőkés, unul din liderii vastei minorități maghiare din România. Ce s-a întâmplat mai apoi a fost un joc de-a șoarecele și pisica, care s-a petrecut în vestul României și a durat două zile. Cei doi franco-canadieni, împreună cu trei cetățeni maghiari care îi ajutau, au fost în permanență urmăriți de Securitate.

Cu toate acestea canadienii au reușit în final să scoată casetele din țară, iar interviul a fost difuzat de televiziunea maghiară de stat. Se știe că înainte de 1989 populația din vestul țării putea să recepționeze programele televiziunii din țara vecină. Starea generală de nemulțumire a populației a luat amploare și românii au văzut o oază de speranță în mesajul pe care îl transmitea preotul maghiar. Curând, atât László Tőkés cât și securitatea și conducerea partidului au înțeles că difuzarea acestui interviu poate deveni un moment de cotitură în istoria României. Astfel încât dictatorul român Nicolae Ceausescu i-a dat un ultimatum lui Tőkés să evacueze pâna la 15 Decembrie 1989 parohia reformată din Timișoara pe care o conducea. Acesta s-a opus ordinului și, împreună cu populația care a venit să-l sprijine, au declanșat prima scânteie a revoluției române. Au avut loc ciocniri de stradă cu armata și forțele de securitate până pe 25 Decembrie. Rezultatele au fost cumplite - peste 1100 de oameni au murit.

Datorită faptului că acum în România este facilitat accesul la dosarele fostei miliții secrete, documentarul dezvăluie în premieră numele foștilor informatori și spioni ai Securității. Fostul colonel de securitate Radu Tinu povestește cum a monitorizat agenții străini în România, cum a antrenat personal agenți și explică metodele pe care le-a folosit în a-l combate pe dizidentul László Tőkés.

Filmările au fost făcute în: Montreal și Toronto (Canada), New York City și Washington (SUA), Strasbourg (Franta), Budapesta, Érd și Székesfehérvár (Ungaria), Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea și București.

Premiera internațională a versiunii în limba maghiară a avut loc pe 15 Decembrie 2009, cînd a fost împlinit 20 de ani de la revoluția română.