A film

Az események óta első ízben sikerül megszólaltatni a romániai forradalmat kiváltó titkos küldetés valamennyi szereplőjét.

Nicolae Ceausescu,
Románia vaskezű diktátora

A "Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története" hátborzongató hidegháborús eseményeket tár fel a romániai forradalom 1989. december 15-i kirobbanásáról, amikor Tőkés László temesvári lelkész hívei a templom köré gyűltek, hogy védelmet nyújtsanak számára a román titkosrendőrség, a rettegett Securitate ellen.

Azonban eddig csak a beavatottak tudták, hogy az események sorozata valójában egy Montrealból irányított titkos küldetéssel indult, 1989. márciusában. Két francia-kanadai, Michel Clair, volt Québec tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere Temesvárra utaztak, hogy titokban tévéfelvételt készítsenek Tőkés Lászlóval, a legismertebb romániai ellenzékivel. Így vette kezdetét az a két napon át tartó macska-egér játék, ami a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosszolgálat között zajlott.

A teljes történet most kerül először a nyilvánosság elé: miként csempészték ki a felvételeket, hogyan kerültek azok adásba az MTV Panoráma című műsorában '89 július 24-én, és végül miért kényszerült Ceausescu parancsot adni Tőkés László kilakoltatására.

A borzalmas végkifejlet mindenki számára ismert: az 1989. december 25-ig elhúzódó összecsapásokban több, mint 1100-an vesztették életüket.

A megnyitott Securitate-archívumoknak köszönhetően a film volt besúgók és titkosrendőrök személyazonosságát is nyilvánosságra hozza. A filmben megszólaló Radu Tinu, volt Securitate-ezredes azt is elmondja, hogyan követték figyelemmel a külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosszolgák kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség Tőkés László elhallgattatására.

A forgatás a következő helyszíneken zajlott: Torontó, Montreal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest.

A dokumentumfilm magyar verziójának világpremierje 2009. december 15-én, a romániai forradalom huszadik évfordulóján volt.