Projektek

2013. december 9.

Szőczi Árpád díjnyertes dokumentumfilmjén alapszik annak a játékfilmnek a története, amelyen Szőczi Bennett Owen amerikai forgatókönyvíróval közösen dolgozik. A "Temesvár" munkacímű film középpontjában Tőkés László református lelkész áll, aki a Nicolae Ceausescu diktatúrájával szembeni kiállásával 1989-ben Európa legvéresebb hidegháborús forradalmát robbantotta ki. A filmben kulcsszerep jut Tőkés akkor Montrealban élő bátyjának, aki megszervezte, hogy két kanadai újságíró titkos videóinterjút készítsen Lászlóval. Az interjú adásba kerülése indította be azoknak az eseményeknek a láncolatát, amelyek Tőkés és temesvári híveinek a román hadsereggel és titkosrendőrséggel való nyílt szembeszegüléséhez vezettek 1989 december 16-án.

Az előkészületben lévő film rendezője a nemzetközileg is ismert filmes szakember, Almási Tamás.

A forgatókönyv véglegesítése 2014 januárjában várható.

Tőkés László interjút ad
Réjean Roy kanadai újságírónak
(temesvári református templom, 1989)
A román biztonsági erők
a Tőkés László parókiája előtt összegyűlt tömeg
feloszlatására készülnek (archív felvétel)

2013. május 2.

Az EurOnAir Productions Ltd. megkezdte új projektjének, A diktátor titkosszolgálatában. Egy Securitate-ügynök igaz története című dokumentumfilmnek a munkálatait.

A film a román kémszervezet egyik ügynökének valós történetét tárja fel Nicolae Ceausescu kegyetlen diktatúrája idején. A főszereplőt azzal a utasítással küldték az Egyesült Államokba, hogy épüljön be egy jogvédő csoportba, majd végezzen annak vezetőjével, egy fiatal amerikai magyarral.

Ez utóbbi parancsot azonban a lelkiismerete nem engedte teljesíteni. A kém -- akinek a filmben csak a sziluettjét láthatjuk, mert a családja védelmében nem kívánja felfedni a kilétét -- ezért felvette a kapcsolatot az amerikai titkosszolgálattal, és az FBI kettős ügynöke lett.

A készülő film társproducere a Duna Televízió.

A "Ferenc" kódnevű ügynök egy korabeli felvételen