Știri

Lansare de carte la Cluj

Locație: Asociația Minerva, Sala Cs. Gyímesi Éva (str. Napoca 16.)
Data: 8 decembrie 2016, ora 18

Cartea mea Timisoara - Adevarata poveste despre revoluția româna se ocupa mai îndeaproape de circumstantele care au determinat comportamentul lui Tskés fata de Ceausescu, dar si de revolutia româna propriu-zisa, precum si de activitatea clandestina a diverselor grupari din vest, inclusiv a organizatiilor emigratiei maghiare si române, care aveau drept scop sa îl ajute pe Tőkés si pe altii. Unele din aceste actiuni as îndrazni sa le numesc chiar misiuni au fost într-adevar strict secrete.

În cea de-a opta calatorie la arhive, pe 27 noiembrie 2013, am mai gasit un document fantastic din 1989, care m-a convins ca trebuie sa vorbesc cu Premierul Ungariei de la acea vreme, Miklós Németh. Si ma bucur ca am facut-o, pentru ca, asa cum ati citit, mi-a dezvaluit niste informatii-cheie.

Cel mai important lucru despre care vroiam sa discut cu el era urmatorul:

Un document de la un angajat al Guvernului Ungariei din Bucuresti, pe care l-am gasit în fisireul T-III/89, p. 235, datat cu 13 decembrie 1989. Era de fapt o telegrama din Bucuresti, nr. 9081, catre tovarasul Láng, de la tovarasul D-49 si spunea asa:

„În vara, sapte rachete cu raza de 500 kilometri au fost transportate catre baracile militare de la Floresti, aproximativ noua kilometri de Cluj-Napoca. Rachetele, de provenienta chineza, au fost aduse în România prin intermediari arabi. Omul nostru de acolo crede ca sunt pentru distrugerea fabricilor si a centralelor atomice, iar tinta e probabil Ungaria”.

Aceasta însemna ca puteau ajunge pâna la Paks, centrala nucleara a Ungariei, în apropiere de Budapesta. Németh mi-a spus ca stia.

„Daca ar fi tras, noi am fi avut interceptoare anti-racheta, care le-ar fi doborât pe cele românesti înainte de a ajunge la Paks”. Spunea ca aveau partial tehnologie din SUA sau din Japonia, desi Ungaria era pe lista CoCom (Comitetul de coordonare al controlului multilateral al exporturilor), stabilit de Vest, pentru a instaura embargo pe armament în statele membre CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc).

Ungurii si-au pus atunci la punct sistemul anti-racheta, iar Németh spune ca erau gata sa treaca la actiune, daca Ceausescu ar fi apasat pe tragaci. Asta spune el. Dar poate nu vom afla niciodata cât de aproape a fost Europa de o catastrofa nucleara – chiar în inima continentului.

Autorul:

Árpád Szőczi s-a nascut și a crescut în Canada și este absolvent al Facultații de Jurnalistica al Universitații Ryerson din Toronto. A lucrat ca cercetator și mai apoi ca producator pentru rețelele naționale canadiene de televiziune CTV și CBC. A câștigat în anul 1994 cu premiul Cel mai bun producator al anului cu emisiunea de știri MIDDAY de la CBC, al carei producator asociat era. În 1996 a studiat cu o bursa a Institutului Goethe în orașul german Freiburg. În timpul studiilor a acceptat o oferta de lucru din partea Deutsche Welle TV din Berlin. Din noiembrie 1996 a lucrat acolo ca producator, reporter, scenarist și translator. În 2009 a realizat documentarul Dracula’s Shadow – The Real Story Behind the Romanian Revolution/ Umbra lui Dracula –adevarata poveste din spatele Revoluției Române, pentru care a fost premiat cu Premiul maghiar de Film DUNA pentru cel mai bun producator de documetar în februarie 2010.
 

Prezentare de carte în Satu Mare

29 octombrie, 2016


 

Legătura dintre Stasi și Securitate

5 noiembrie, 2015

Autorul Árpád Szőczi a fost la Arvivele Poliției Secrete ale Germaniei (Stasi) de Est pe 30 octombrie 2015, pentru a afla mai multe despre legătura dintre Stasi și Poliția Secretă Română, Securitatea.

Autorul in fața Arhivelor Stasi in Berlin.

 

Timișoara – Adevărata poveste despre Revoluția Română

5 noiembrie 2015, ora 18
Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (Bd. Vasile Pârvan nr. 4A), Timișoara

 
În data de 5 noiembrie 2015, la ora 18, Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" găzduiește prezentarea cărții "Timișoara – Adevărata poveste despre revoluția română" scrisă de jurnalistul canadian Árpád Szöczi, prezentare însoțită de proiecția unui film realizat de autor pe aceeași temă.

În anii 80, Árpád Szöczi a făcut parte dintr-o organizație Nord Americană care lupta pentru drepturile omului și care avea ca scop protecția minorității maghiare din România. A fost direct implicat în evenimentele din decembrie 1989 și a reușit să îi intervieveze pe mulți dintre cei care ar fi jucat un rol central în înlăturarea dictatorului Nicolae Ceaușescu de la putere. Cartea sa se bazează pe aceste declarații, dar și pe documente din arhivele Securității (11 vizite la CNSAS în București) și din arhivele Serviciului Secret Maghiar (9 vizite la Történeti Levéltár din Budapesta). Rezultatul prezintă o serie de informații noi care aruncă o cu totul altă lumină asupra evenimentelor petrecute în 1989.

Autorul cărții ne propune o discuție interesantă despre agenți, spioni și misiuni secrete. Vom viziona de asemenea un scurt film în care e intervievat Miklós Németh, prim-ministru al Ungariei în perioada 23 noiembrie 1988 – 23 mai 1990. Atât filmul cât și cartea vor fi prezentate bilingv, în limbile germană și română. Îi așteptăm pe toți cei curioși și îi invităm la o discuție cu autorul cărții – în prezent reporter la postul radio și TV "Deutsche Welle". Filmul său despre Revoluția Română a primit Premiul Maghiar pentru Film în anul 2010.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German din Timișoara în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran".

 

Filmul prezentat la Geneva și Bruxelles

1 mai 2012

Biblioteca maghiară
de la Geneva, Elveția

Producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat filmul "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" la Biblioteca maghiară din Geneva. Cu ocazia acestei călătorii Árpád Szőczi s-a întâlnit și cu oficialități elvețiene pentru a discuta despre dovezile care l-au dus la dezvăluirea a cel puțin unui fost ofițer de securitate. Respectivul ofiter de securitate s-a mutat în Elveția la scurtă vreme după revoluția română, ducând cu el, din cât se pare, și o sumă imensă de bani.

Institutul Maghiar de Cultură /
Institutul Balassi din Brüxelles, Belgia

Mulțumim în mod deosebit lui László Mercz, care a organizat această manifestare culturală.

3 mai 2012

Două zile mai târziu producătorul Árpád Szőczi și-a continuat călătoria, ajungând în 3 mai la Bruxelles, unde a fost oaspetele Institutului Maghiar de Cultură (Institutul Balassi). Și acolo el a prezentat filmul despre revoluția română. Pe lângă aceasta, el s-a întâlnit cu reprezentanți din diferite țări, membri în Parlamentul european.

În cadrul manifestării de la Institutul de cultură, producătorul a purtat discuții foarte vii cu publicul, privind atât filmul său precum și cartea care urmează să apară în noiembrie, ambele având ca subiect revoluția română. Discuția s-a prelungit până seara târziu.

Mulțumiri deosebite d-nelor Dr. Krisztina Reményi, directoarea Institutului și Kriszta Kovács, pentru a fi organizat această manifestare culturală.
 

Filmul prezentat la Göteborg și Helsinki

17 aprilie 2012

Göteborg

La invitația Asociației Naționale a Maghiarilor din Suedia, a Festivalului Internațional al Științei (Vetenskapfestivalen) din Göteborg și a Ambasadei Ungariei la Stockholm – pentru a da aici doar câteva nume –, producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat filmul „Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluția română” la Stiftelsen Emigranternas House din Göteborg.

După prezentare a urmat un foarte viu schimb de păreri - întrebări și răspunsuri - între producător și public cu privire la film și la cercetările făcute de producător în Arhivele securității din București.

Institutul Balassi din Helsinki, Finlanda

Mulțumiri deosebite lui Attila Csata pentru a fi ajutat la organizarea acestei manifestări culturale.

19 aprilie 2012

Două zile mai târziu, în 19 aprilie, producătorul Árpád Szőczi și-a continuat călătoria, poposind la Helsinki, capitala Finlandei. Acolo el a prezentat filmul despre revoluția română la Institutul Balassi, centru cultural aflat sub patronajul guvernului Ungariei. După prezentarea filmului au urmat și acolo discuții cu publicul; mulți dintre cei prezenți, originari din Transilvania, s-au refugiat în cursul anilor 80, stabilindu-se în Finlanda.

Mulțumim în mod deosebit lui Ildikó Márkus, directoarea institutului, precum și lui Gábor Nagy, președintele Asociației fino-ungare, pentru a fi organizat această manifestare culturală.
 

Circuitul în Scandinavia, un mare succes !

16 noiembrie 2011

Producătorul Árpád Szőczi a întreprins un circuit în patru orașe din Scandinavia, ocazie cu care și-a prezentat filmul documentar „Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluția română”. Filmul, premiat în anul 2010, s-a bucurat de o largă audiență.

Árpád Szőczi, producător și director
al filmului, în fața monumentului numit
"Memorial Anchor" (Ancora Memorială)
din Nyhavn, Copenhaga.
În timpul războiului rece, acesta era
pentru agenții securității din România
punctul cel mai important de întâlnire
din vestul Europei.

Prima escală a fost Copenhaga, unde Szőczi a prezentat filmul în seara zilei de miercuri, 9 noiembrie, la VerdensKulturCentret (Centrul Cultural Verdens). Acest oraș prezintă o importanță deosebită pentru producător, nu neapărat din punct de vedere al filmului, ci mai ales pentru cercetările pe care Szőczi le întreprinde pentru cartea sa despre revoluția româna, carte care urmează să apară în curând. În timpul războiului rece, Copenhaga constituia pentru agenții securității române punctul principal de întâlnire din vest. După prezentarea filmului, publicul s-a lansat într-un foarte viu schimb de întrebări și răspunsuri cu producătorul.

Mulțumiri deosebite organizatorilor Krisztina Haulik, Endre Mészáros, Béla Hirtling și Zsuzsanna Papp, precum și Societății ungaro-daneze.

Károly Tóth și soția lui, Ilona,
uitându-se la dosarele lor de la
securitate, pe care Árpád Szőczi,
producătorul și directorul filmului,
le-a adus cu el în vederea prezentării
filmului la Göteborg, în Suedia.
Cei doi au fost editorii primei și de
altfel a unicei publicații samizdat din
România, "Ellenpontok" (Contrapuncte).

Următoarea escală a fost la Göteborg în Suedia, unde Szőczi și-a prezentat filmul în seara zilei de joi, 10 noiembrie, la Föreningen Polska Katoliker (Centrul catolic polonez). Și această etapă a călătoriei prezintă importanță pentru cercetările întreprinse de Szőczi, deoarece el a întâlnit aici pe doi dintre editorii primei și de altfel a unicei publicații samizdat din România  („Ellenpontok” - Contrapuncte), Károly și Ilona Tóth, cărora le-a luat un interviu pentru cartea care urmează să apară. După prezentarea filmului, au urmat discuții interesante atât cu producătorul, cât și cu Károly Tóth, ele fiind moderate de Attila Csata.

Mulțumim în mod deosebit organizatorilor Attila Csata, Societății Kőrösi Csoma Sándor, precum și soților Károly și Ilona Tóth.

Următoarea etapă a călătoriei a constituit-o capitala Suediei, Stockholm. Aici Szőczi și-a prezentat filmul în seara zile de vineri, 11 noiembrie, la Hungarian House. După film a urmat o discuție foarte interesantă, în care mai multe persoane aflate de față,  care fugiseră cu ani în urmă din România, i-au relatat lui Szőczi din propriile lor experiențe în timpul dictaturii lui Ceaușescu.

Multe mulțumiri organizatorilor, lui Ildikó Móra și colegilor de la Hungarian House.

Ultima etapă a călătoriei a fost Aarhus în Danemarca.  Aici Szőczi a prezentat filmul luni, 14 noiembrie, în somptuoasa clădire a cinematecii Øst for Paradis. Un public numeros, format din danezi, maghiari și români, a vizionat versiunea engleză  a filmului, participând apoi la o foarte captivantă discuție cu producătorul. Ulterior, la barul cinematecii, a avut loc o recepție în cinstea producătorului.

Deosebite mulțumiri organizatorilor: prof. Judit Horváth și colegilor de la Øst for Paradis.

Árpád Szőczi, producătorul și directorul
filmului, a prezentat documentarul la
somptuoasa cinematecă Ost for Paradis
din Aarhus, Danemarca.
Tot acolo a avut loc ulterior și
recepția în cinstea producătorului.
 
Hungarian House din Stockholm unde
Árpád Szőczi, producător și director
de film, și-a prezentat documentarul
"Umbra lui Dracula - Adevărata
poveste despre revoluția română".

 

Producătorul Árpád Szőczi răspunde la articolul despre László Tőkés, apărut de curând în revista românească HISTORIA:

HISTORIA
(Director General Peter Imre)
Sos. Fabrica de Glucoza, Nr. 21
Sector 2, Bucuresti

Stimați domni,

Mă adresez Dumneavoastră cu această scrisoare, pe care vă rog să o considerați ca răspuns la articolul d-lui Flavius-Cristian Mărcău „Adevărul despre Revoluția din 1989: rolul lui László Tőkés“, publicat de curând în revista HISTORIA.
 
Sunt cetățean canadian de origine maghiară, producător și director al filmului documentar „Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluția română”. Filmul, care a fost lansat la 15 decembrie 2009, este o coproducție cu DUNA TV, o companie internațională de televiziune din Ungaria. De atunci filmul a devenit unul din documentarele de mare succes din Ungaria și a fost deja vândut în această țară, dar și în Canada, Spania și Polonia.

Imagine din timpul urmăririi lui
László Tőkés de către Securitate

Personal pot să spun că știu mult mai mult despre László Tőkés decât alte persoane, mai ales în calitatea mea de conducător (1984 – 1990) al Fundației Maghiare pentru Drepturile Omului cu sediul în Canada. Tatăl meu și cu mine am fost unii dintre cei care au adunat banii în vederea trimiterii a doi jurnaliști franco-canadieni, care urmau să-i ia lui Tőkés la Timișoara, în 20 martie 1989, un interviu secret pentru televiziune.  Acest interviu a fost apoi transmis în același an de televiziunea maghiară, la 24 iulie, în cadrul emisiunii „Panoráma”, condusă de Alajos Chrudinák. În interviu Tőkés a vorbit deschis despre felul în care tot poporul român suferea în timpul lui Ceaușescu, dar și despre felul în care minoritățile – în mod special minoritatea maghiară – erau discriminate, drepturile lor ca minorități fiind de fapt abolite.

Din cauza acestui interviu, Tőkés – care avea deja mari probleme din cauza predicilor pe care le ținea la biserică în fiecare Duminică, și în care critica nivelul de viață din țară, precum și situația minorităților – și-a pierdut serviciul și, după o serie de procese legale pe care evident le-a pierdut, a fost fixat termenul de 15 decembrie, termen la care el trebuia fie să părăsească de bună voie parohia, fie să fie evacuat cu forța.

Cartea mea, care se ocupă printre altele și de misiunea secretă a celor doi jurnaliști franco-canadieni și de Revoluția Română, urmează să apară în 16 aprilie 2012.

În continuare doresc să răspund autorului articolului menționat, Flavius-Cristian Mărcău, care se referă la rândul lui la cartea lui Alex Mihai Stoenescu.

1) Stoenescu spune că revoluția a început la Iași. „Revoluția a început la Iași, iar curajul lui Tőkés este o invenție, atitudinea sa – dincolo de legăturile cu spionajul maghiar – fiind exact contrară imaginii proiectate în universitățile americane de Vladimir Tismăneanu, minoritatea maghiară n-a avut nici un rol, violențele din Timișoara fiind provocate și întreținute profesionist de cetățeni români, în majoritatea lor etnici români”.

Este adevărat că la Iași a avut loc o demonstrație cu o zi înainte, și anume în 14 decembrie. Istoricul american Peter Siani-Davies în excelenta lui carte „The Romanian Revolution of December 1989” spune că demonstrația de la Iași a avut loc în numele „Frontului Popular din România” (p. 113). În orice caz demonstrația respectivă a fost reprimată cu rapiditate de către Securitate. Dar, fără absolut nici o îndoială, adevărata revoluție a început la Timișoara în ziua următoare, atunci când, în 15 decembrie dis-de-dimineață, cam pe la ora 7, zeci de oameni – mai întâi din cadrul minorității maghiare, căreia i s-a alăturat apoi mai târziu populația românească și chiar și membri ai minorității sârbești – au ieșit pe stradă să îl protejeze pe Tőkés de mutarea forțată. În 16 decembrie numărul demonstranților s-a ridicat la 10.000, acesta fiind momentul în care militarii și Securitatea au atacat.

Apoi, câteva ore mai târziu, în 17 decembrie către ora 3 noaptea, zeci de ofițeri de securitate și de milițieni au năvălit în biserica lui Tőkés și l-au arestat atât pe el, cât și pe soția lui și pe încă șapte prieteni de-ai lui, care se aflau în biserică pentru a-l proteja. Acesta a fost bătut, iar soția lui, care era însărcinată, a fost brutalizată. Perechea a fost apoi separată și dusă cu mașinile la Mineu, o mică localitate din Transilvania. Ei au ajuns la destinație în aceeași zi către amiază.

2) Autorul menționează de asemenea că istoricul român Vladimir Tismăneanu îi atribuie lui Tőkés meritul de a fi pornit Revoluția Română.

Trebuie reținut că Tismăneanu este doar unul din nenumărații istorici din lume care îi atribuie lui Tőkés meritul de a fi început această revoluție. Aceeași părere o are de pildă istoricul american Siani-Davies, dar chiar și guvernul român. De altfel, guvernul român i-a și acordat lui Tőkés în 15 decembrie 2009, la Timișoara, „Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler”.

Credeți că guvernul României ar fi făcut acest lucru fără să fi avut un motiv destul de întemeiat?

În afară de aceasta, am citit dosarul lui Tőkés de la Securitate (sunt jurnalist din America de Nord acreditat pentru această problematică și că am întreprins deja opt stagii de cercetare în Arhivele CNSAS) cu ajutorul lui William Totok, care este colaboratorul meu științific. Acest dosar cuprinde cam 8000 de pagini. Studiind aceste acte, îti poți da seama de faptul că Tőkés era  la ora respectivă principalul disident în România și că Securitatea făcea orice îi stătea în putere, pentru a-l teroriza pe el și familia lui.

Într-adevăr rămâne o minune pentru mine felul în care o ființă umană poate să reziste la asemenea presiuni.

3) Autorul pretinde că Tőkés avea legaturi cu Serviciul Maghiar de Spionaj („dincolo de legăturile cu spionajul maghiar”).

Mai întâi de toate, László Tőkés spune că acest lucru nu este adevărat, iar experiența mea de până acum mi-a arătat că el mi-a spus întotdeauna adevărul. În al doilea rând, nu am putut să găsesc nici unde vreo dovadă care să indice că el ar fi lucrat pentru Serviciul secret maghiar. Mai mult decât atât, eu i-am luat un interviu unui fost ofițer din Serviciul secret maghiar, János I. Szirtes, care mi-a spus că, din câte știe el, nici un ofițer din Serviciul secret maghiar nu a mers în Transilvania și nici nu a fost implicat în problemele de acolo înainte de 16 decembrie 1989.

4) Autorul  afirmă de asemenea că Tőkés s-a gândit doar la propria lui persoană: „Tőkés […] nicidecum n-a zis <veniți și stați să murim împreună pentru democrație și libertate>. Tőkés a încercat să-și salveze pielea”.

Când sute, și apoi mii de cetățeni din Timișoara au venit în 15 și în 16 decembrie la biserica lui, Tőkés le-a spus să meargă acasă, pentru că, așa după cum mi-a mărturisit, a văzut în mulțime persoane care i s-au părut suspecte (provocatori) și nu dorea să fie martorul unui măcel.

Nu trebuie uitat nici faptul că Tőkés era în primul rând un pastor protestant și, în virtutea acestui fapt, a căutat întotdeauna să soluționeze problemele într-un mod pașnic.
Pe de altă parte, Tőkés era implicat în nenumărate acțiuni de salvare a României, precum și a minorității maghiare. De pildă, el a organizat în acest sens un protest împotriva „sistematizării” planificate a mii de sate din România. Conform acestui plan al regimului comunist, satele respective urmau să fie distruse, populația fiind apoi transferată în orașe.

Acțiunea lui a fost de-a dreptul eroică, așa că îmi vine greu să cred că el ar fi fost vreodată interesat doar „să își salveze propria piele”.

5) În cadrul concluziilor, autorul articolului afirmă că a demonstrat că Tőkés nu a fost persoana care a început Revoluția Română: „Prin cele relatate mai sus, cazul László Tőkés și formarea masei critice, am demonstrat că nu pastorul reformat a fost fitilul și formatorul acestei mase care a protestat împotriva regimului totalitar a lui Ceaușescu. El a fost folosit de cei „bine antrenați” pentru acest scop – numiți diversioniști – pentru a strânge mulțimea – din câte observam mai sus, nu au reușit să strângă decât un număr infirm (sic!) de persoane – și într-un final a-I întoarce împotriva lui Ceaușescu !

Nu cred că autorul a reușit să demonstreze acest lucru. László Tőkés a fost la acea dată Inamicul Public Nr. 1 pentru Ceaușescu. Fostul maior de securitate Radu Tinu mi-a relatat că acest caz a fost considerat atât de serios, încât la vremea respectivă el trebuia să meargă în fiecare lună la București în vederea analizării dosarului Tőkés, dar și pentru a discuta cu ministrul de interne Iulian Vlad, care urma apoi să îi raporteze situația lui Ceaușescu.

În acest răstimp, la Hungarian Human Rights Foundation (Fundația Maghiară pentru Drepturile Omului), noi foloseam fiecare ocazie pentru a informa mediile pe plan internațional cu privire la situația lui Tőkés. Ceea ce l-a ținut într-un fel pe Tőkés în viață, a fost faptul că Ceaușescu era speriat de felul în care lumea ar fi putut să reacționeze dacă lui Tőkés i s-ar fi întâmplat ceva.

Informații de primă mână am primit și de la informatori din România. Voi dezvălui cine au fost aceștia în cartea mea care urmează să fie publicată în aprilie.

Vă mulțumesc pentru a-mi fi oferit posibilitatea de a răspunde la articolul menționat mai sus.

Al dumneavoastră,

Árpád Szőczi
Berlin
www.romanianrevolutionfilm.com


 

Altă prezentare de film în Transilvania!

10 octombrie 2011

Aula plină în vederea vizionării
documentarului "Umbra lui Dracula -
Adevărata poveste despre
revoluția română"

Joi, 6 octombrie, producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat filmul "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" la Miercurea Ciuc, la Universitatea maghiară "Sapientia".

El a fost însoțit de colaboratorul său științific, renumitul expert în cercetarea dosarelor Securității, William Totok. După film, cei doi au răspuns întrebărilor venite din partea unui numeros public aflat în Aula Universității, cu privire la cercetările lor în Arhivele Securității la București. Ei veneau tocmai din capitala României, unde cercetaseră anumite dosare în vederea pregătii materialului documentar pentru cartea lui Szőczi despre Revoluția Română, carte care urmează să apară în 16 aprilie 2012, atât în engleză cât și în maghiară.

Multe mulțumiri lui Zsolt Gyarmati, directorul Muzeului Secuiesc din Ciuc (Csíki Székely Múzeum), precum și lui Bíborka G. Dávid, public relations și marketing manager la același muzeu. Mulțumirile noastre pentru ajutorul acordat se adresează de asemenea și Universității maghiare "Sapientia" de la Miercurea Ciuc.

Biserica din imagine, aflată la capătul
unei fundături din Mineu, este cea
în care László Tőkés a fost evacuat
cu forța în 17 decembrie 1989.

În ziua următoare, vineri, 7 octombrie, producătorul Szőczi a fost la Mineu, unde a prezentat filmul în fața comunității maghiare reformate din localitate. Mineu este un sat izolat din Transilvania, unde pastorul reformat (protestant) László Tőkés a fost evacuat cu forța în 17 decembrie 1989 de către securitate, după ce fusese arestat cu o zi înainte. Cu două zile înainte izbucnise Revoluția Română, atunci când membri ai comunității reformate și alți susținători au ieșit să demonstreze,  încercând să împiedice evacuarea forțată a lui Tőkés de la Biserica maghiară reformată din Timișoara, evacuare care urma să fie făcută de către forțele guvernului. Tőkés a devenit atunci dizidentul de vârf din România, datorită spiritului său critic fățiș la adresa politicii de discriminare a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

În Mineu, producătorul Szőczi s-a întâlnit cu martori oculari la evenimentele din decembrie 1989; aceștia au fost de față atunci când László Tőkés a fost adus cu forța în orașul lor de către forțele guvernului. Unele din amintirile lor vor fi incluse în cartea lui Szőczi care urmează să apară în aprilie 2012.

Multe mulțumiri pastorului reformat Péter Kovács pentru organizarea acestei manifestări.
 

Turneu încununat de succes în America de Sud !

26 august 2011

Buenos Aires
Producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat în cursul lunii august filmul său documentar "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" în America de Sud.

Buenos Aires

Luni, 22 august, Szőczi a fost în capitala Argentinei, Buenos Aires, unde și-a prezentat filmul la "Hungária" (Casa Ungariei). După vizionare, el a făcut o prezentare power-point cu privire la cele mai recente descoperiri făcute în urma cercetărilor lui în arhivele Securității din București. Printre altele, el a dezvăluit și prezența în aceste arhive a unui dosar conținând acte privitoare la maghiarii aflați în America de Sud care au fost urmăriți în anii '70 si '80 de către agenți români. Szőczi a răspuns apoi și diverselor întrebări venite din partea publicului.

Sao Paulo

Sao Paulo
În ziua următoare, marți 23 august, producătorul și-a prezentat filmul documentar în Brazilia, la Sao Paolo, la "Casa Hungara" (Casa Ungariei). După film Szőczi a ținut și aici o scurtă conferință având ca temă dosarul aflat în arhivele Securității române cu privire la maghiarii din America de Sud. De asemenea a răspuns întrebărilor publicului.

În cursul turneului în cele două orașe producătorul a luat șapte interviuri pentru cartea despre revoluția română la care tocmai lucrează, carte care va fi lansată în 15 aprilie 2012.

Árpád Szőczi adresează mulțumiri speciale următoarelor persoane care au organizat circuitul: Éva și Gedeon Piller în Sao Paolo, István Zombory și Mátyás Lomniczy în Buenos Aires.
 

Circuitul în Translvania încununat de succes!

15 aprilie 2011

Oradea

Centrul orașului Oradea

În 7 aprilie producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat filmul « Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română » la Oradea, într-o sală de curs arhiplină a Universității Creștine Partium.

Răspunzând numeroaselor întrebări venite din public, producătorul a spus printre altele celor care îl audiau, că unele mijloace mass-media din România au încercat să diminueze rolul lui László Tőkés în cadrul revoluției române și că acest film ar trebui arătat în fiecare școală din România, pentru ca lumea să fie informată asupra a ceea ce s-a întâmplat într-adevăr.

Un fost locuitor din Timișoara i-a relatat producătorului că și ambasadorul Australiei în România a fost în vizită în orașul asediat în timpul revoluției române, încercând să-l viziteze pe László Tőkés.

După transmiterea filmului, co-organizatorul János Antal i-a povestit producătorului ceea ce i s-a întâmplat lui atunci când, fiind copil, tatăl lui l-a chemat să se uite la televizor în seara zilei de luni, 26 iulie 1989, televiziunea maghiară transmițând în cadrul emisiunii « Panoráma » interviul luat de reporterul canadian Réjean Roy lui László Tőkés. Tatăl i-a spus atunci : „Uită-te la acest bărbat și ține minte numele lui, pentru că mâine dimineață îl vor aresta !”

Multe mulțumiri Universității Creștine Partium și organizatorilor, Gergő Mostis și János Antal.  

Producătorul în fața statuii
recent restaurate a
regelui Matei Corvinul,
aflate în centrul orașului
Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

În 8 aprilie producătorul Árpád Szőczi și-a prezentat filmul la Universitatea Sapientia, într-o sală de seminar plină, răspunzând apoi întrebărilor publicului.

Producătorul a fost apoi intervievat de István Ambrus, un reporter de la secția maghiară a postului de radio național din Cluj.

Multe mulțumiri Universității Sapientia, precum și, în mod deosebit, lui Orsolya Tóth.

Încăperea din Mineu în care
László Tőkés, împreună cu
soția lui Edit, au fost ținuți
în arest la domiciliu,
după ce în 17 decembrie 1989
au fost mutați de la
Timișoara cu forța.
Zalău

În 9 aprilie producătorul și-a prezentat filmul la Galeria Ioan Sima din Zalău, în fața unei săli pline. Și aici el a răspuns întrebărilor publicului.

În timpul vizitei la Zalău, producătorul a fotografiat fostul sediu al securității, unde a fost interogat László Tőkés în ziua imediat următoare arestării și transportării lui forțate din Timișoara, în 17 decembrie 1989.

Co-organizatorul László Józsa l-a dus pe producător în apropiere de Zalău, la Mineu, acolo unde László Tőkés și-a petrecut nopțile, în locuința parohială, după ce a fost mutat de la Timișoara, cu domiciliu forțat. Producătorul a fost ghidat la Mineu de către pastorul reformat al locului, Péter Kovács.

Multe mulțumiri lui Attila Szabó de la Galeria Ioan Sima, de asemenea lui László Józsa și lui Péter Kovács.

Centrul orașului Satu Mare
Satu Mare

În 10 aprilie producătorul și-a prezentat filmul în acest oraș din nord-vestul României, în fața unei săli pline de la „Centrul Democrației”. După prezentarea filmului el a răspuns numeroaselor întrebări  venite din partea publicului.

Cu această ocazie Bernadette Hideg de la SZTV (Szatmár TV) i-a luat producătorului un interviu.

Multe mulțumiri organizatorilor Enikő Veres-Kupán și Nándor Tivadar.

Biblioteca municipală din
Odorheiu Secuiesc, unde a
avut loc prezentarea filmului

Odorheiu Secuiesc

În 11 aprilie producătorul și-a prezentat filmul într-o sală plină de cinema, aflată în cadrul Bibliotecii municipale. După reprezentare el a răspuns mai multor întrebări ale celor prezenți. Aceștia, la rândul lor, i-au relatat despre propriile lor experiențe din timpul revoluției române.

Multe mulțumiri directorului Bibliotecii municipale, Károly Szabó, care a organizat această manifestare.

Târgu Mureș

Producătorul în timpul interviului
din cadrul emisiunii de dimineață
de la ETV (Erdélyi Magyar Televízió)

În 12 aprilie producătorul și-a prezentat filmul în sala principală de curs de la Universitatea Sapientia. După reprezentare, el a răspuns mai multor întrebări ale publicului participant.

În următoarea dimineață el a fost intervievat de către Sándor Gáspár de la Radio Mureș și de către Emőke Rafai de la emisiunea "Napraforgó" (Emisiunea de dimineață) de pe canalul EMT (Erdélyi Magyar Televízió sau Televiziunea Maghiară din Transilvania).

Multe mulțumiri Universității Sapientia, decanului Gyula Székely, precum și lui Réka Palkó.

Sfântu Gheorghe

În 13 aprilie producătorul și-a prezentat filmul la Cinematograful Arta din acest oraș. Întrebările deosebit de interesante și răspunsurile corespunzătoare au fost moderate de către jurnalistul Zoltán Bedő din Sfântu Gheorghe.

Multe mulțumiri celor care, prin efortul lor deosebit, au organizat această manifestare, precum și directorului Cinematografului Arta, Endre Lázár-Prezsmer.
 

"Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" - în circuit în Transilvania!

4 aprilie 2011

Alajos Chrudinák,
fostul redactor al emisiunii
"Panoráma"
Începând cu Joi, 7 aprilie 2011, producătorul Árpád Szőczi își va prezenta versiunea maghiară al filmul său în șapte orase din Transilvania. După fiecare prezentare el va face o scurtă trecere în revistă a celor mai recente descoperiri ale sale în Arhivele Securității din București (www.cnsas.ro), răspunzând apoi întrebărilor puse de public. În fiecare localitate Szőczi va oferi un set de DVD-uri cu filmul său (este vorba de un set bilingv maghiaro-englez de trei discuri DVD extra) acelor persoane care, după părerea lui, vor pune cele mai bune întrebări.

Szőczi, un producător de televiziune stabilit în Berlin (Germania), originar din Toronto (Canada), este singurul jurnalist din America de Nord care a fost acreditat pentru a face cercetări în Arhivele Securității.

La ora actuală el își termină cartea despre revoluția română, carte care urmează să apară la 1 noiembrie a. c. atât în limba engleză, cât și în limba maghiară.

Iată programul circuitului:

  DATA ORA ORAȘUL LOCUL MANIFESTĂRII CONTACT
1. Joi
7 aprilie
18:00 Oradea Universitatea Crestină Partium Gergő Mostis
2. Vineri
8 aprilie
20:00 Cluj-Napoca Universitatea Sapientia Orsolya Tóth
3. Sâmbătă
9 aprilie
17:00 Zalău Galeria Ioan Sima
str. Gheorghe Doja nr. 6.
László Józsa
4. Duminică
10 aprilie
18:00 Satu Mare Str. Vasile Lucaciu nr. 18. Enikő Veres-Kupán
5. Luni
11 aprilie
17:00 Odorheiu Secuiesc Biblioteca Municipală Károly Szabó
6. Marți
12 aprilie
18:00 Târgu Mureș Universitatea Sapientia
Târgu Mureș/Corunca
Sos.Sighișoarei 1/C.
Camera 114.
Réka Palkó
7. Miercuri
13 aprilie
18:00 Sfântu Gheorghe Mûvész Mozi (Cinema Arta) Endre Lázár-Prezsmer

 

Prezentare la Boston!

10 februarie 2011

Miercuri, 9 februarie a fost prezentată la MIT (Massachusetts Institute of Technology) în Cambridge, în fața unei clase arhipline, versiunea maghiară cu subtitrare în engleză a filmului "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română".

Producătorul, Árpád Szőczi, a fost și el de față, putând astfel să facă, după prezentarea filmului, o trecere în revistă a ultimelor sale descoperiri în Arhivele Securității (fosta Poliție Secretă din România) din București.

Mulțumim foarte mult și pe această cale lui András Cserny și Societății Maghiare din Massachusetts (Massachusettsi Magyar Egyesület) pentru a fi organizat acest eveniment.
 

Versiunea franceză a filmului „Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română”, un mare succes !

3 februarie 2011

Versiunea de 52 de minute pentru televiziune, în limba franceză, a filmului "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" a fost transmisă pe canalul de televiziune canadian RDI (Réseau d'information) miercuri, 2 februarie, în cadrul programului "Les grands reportages" (Mari reportaje).

Înainte de aceasta, doi dintre protagoniștii filmului, Michel Clair și Réjean Roy, ambii din Quebec, au dat un lung interviu la Quebec media.

La Presse, cel mai mare cotidian de limbă franceză din America de Nord, a publicat tocmai în ziua difuzării filmului un lung articol despre acesta. În cadrul articolului au fost intervievați cei doi protagoniști, Clair și Roy. (Pentru a citi articolul, vezi pe pagina în limbă franceză a website-ului nostru la rubrica "Articles"). În plus, extrem de popularul program de radio "DÉSAUTELS" condus de Michel Désautels în cadrul rețelei de radio și televiziune Radio-Canada i-a luat un interviu feature lui Clair. (Puteți să ascultați interviul mergând pe pagina franceză a website-ului nostru, la "Articles").

Producătorul, Árpád Szőczi, a fost la Montreal în vederea sprijinirii difuzării filmului; cu această ocazie el a sărbătorit succesul filmului alături de Clair, Roy și câțiva dintre membrii familiilor lor, într-un elegant restaurant din Montreal.
 

"Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" vândut pretutindeni în lume!

6 ianuarie 2011

Interviu la Montreal cu
Michel Clair (stânga) și Réjean Roy

Filmul documentar a fost vândut până la ora actuală la cinci companii de televiziune în următoarele patru țări: Ungaria, Spania, Polonia si Canada, devenind în acest fel unul din filmele documentare din Ungaria cu cel mai mare succes.

Iată lista companiilor respective:

Ungaria - DUNA TV
Spania - TV Catalunya
Polonia - PLANETE TV
Canada - CBC/Radio-Canada și RDI (Réseau d'Information)

Următoarea prezentare internațională a documentarului (de data aceasta versiunea de 52 de minute în limba franceză) va avea loc miercuri, 2 februarie la ora 20:00, la RDI în cadrul programului "Les grands reportages".

De remarcat că filmul "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" există în trei limbi, si anume în engleză, franceză și maghiară, fiecare din cele trei versiuni fiind povestită si redată de către vorbitori care au ca limba maternă engleza, franceza și respectiv maghiara.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați compania la adresa euronair@aol.com sau la numărul de telefon: 49-172-323 4159.
 

Prezentarea filmului la București, Londra și Paris!

11 noiembrie 2010

Producătorul Árpád Szőczi a fost invitat să își prezinte filmul documentar "Umbra lui Dracula -- Adevărata poveste despre revoluția română" în capitalele României, Marii Britanii și Franței.  Prezentarea va fi urmată de fiecare dată de câte o conferință.

Szőczi este singurul jurnalist din America de Nord care a fost acreditat pentru a cerceta acte ale Securității în arhivele din  București. El a efectuat în acest sens cinci stagii de cercetare în arhivele menționate și va dezvălui în cadrul discuțiilor câteva dintre cele mai recente informații pe care le-a găsit. În cadrul filmului sunt de altfel prezentate deja materiale adunate în decursul primelor cercetări în arhive.

Iată programul prezentării filmului:

Marți, 16 noiembrie
Institutul Maghiar de Cultură din București l-a invitat pe producător să prezinte filmul în versiunea maghiară cu subtitrare în limba engleză. Prezentarea va avea loc în cadrul manifestării Săptămâna Filmului Maghiar.
Locul manifestării: Studioul Horea Bernea, str. Monetăriei nr. 3, București
Ora: 18.00
Telefon: +40 21 317 00 90
e-mail: bumkk@bumkk.ro

Joi, 18 noiembrie
Centrul Maghiar de Cultură  din Londra, Marea Britanie, prezintă versiunea în limba engleză a filmului la sediul său aflat în:
10 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7NA
Ora: 19.00
Telefon: +44 207 240 8448 sau 6162
e-mail: culture@hungary.org.uk

Marți, 23 noiembrie
Institutul Maghiar de la Paris - Institut Hongrois / Collegium Hungaricum - prezintă versiunea franceză a filmului la sediul său aflat în:
92, rue Bonaparte, Paris 75006
Ora: 20:00
Telefon: +33 1 43 26 06 44
e-mail: info@instituthongrois.fr

De semnalat că versiunea franceză a filmului este unică în felul ei, datorită faptului că ea conține răspunsurile a doi dintre protagoniști -- Michel Clair și Réjean Roy din Québec, Canada -- în limba lor maternă. Menționăm că celor doi protagoniști le-au fost luate interviuri atât în engleză, cât și franceză.
 

Website-ul nostru câștigă locul al treilea!

14 februarie 2010

Website-ul filmului "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" a fost plasat pe locul al treilea de către cititorii site-ului maghiar de film http://port.hu.

Competiția s-a desfășurat în perioada 29 ianuarie - 8 februarie, timp în care, un număr de 3526 de votanți și-au exprimat preferințele, alegând între 25 de website-uri care au intrat în concurs. Competiția a fost împărțită pe două categorii: film artistic și o categorie care a cuprins: filme de scurt metraj, TV si filme documentare. La cea de-a două categorie, premiul a fost câștigat de filmul "The Last Performance".

Filmul nostru, "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română", a câștigat locul al treilea.

Felicitări webmaster-ului nostru Péter Józsa!
 

Câștigător la Săptămâna Filmului Maghiar!

9 februarie 2010

Producătorului Árpád Szőczi
i se înmânează premiul la festivalul
Săptămâna Filmului Maghiar

Producătorul/regizorul Árpád Szőczi, a cărui producție "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" a intrat în competiție la festivalul Săptămâna Filmului Maghiar, a câștigat premiul pentru "Cel mai bun producător al unui film documentar". (Premiul DUNA si MKKB)

"Este o mare onoare, având în vedere că acesta este primul meu film documentar de lung metraj, a declarat Szőczi după înmânarea premiului. "Am stiut că filmul este unul de succes, pentru că a beneficiat de o atenție deosebită din partea mass mediei și a forumurilor din România si Ungaria. Iar acum, ni s-a propus să intrăm în competitie și la alte festivaluri. Am fost contactați de asemenea de o companie, în scopul lansării unui DVD."

În paralel cu pregătirile pentru alte festivaluri, Szőczi lucrează în prezent la finalizarea cărtii sale despre Revolutia Română, care va fi lansată la data de 1 decembrie.
 

În competiție la festivalul "Săptămâna Filmului Maghiar"

27 ianuarie 2010

Filmul documentar "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" a fost selectat pentru a participa la competiția festivalului unguresc anual, "Săptămâna Filmului Maghiar". (www.magyarfilmszemle.hu)

Din cele 158 de producții înscrise în competiție la secțiunea Documentar, au fost alese 30 de filme.

"Este o mare onoare pentru noi să fim aleși pentru această competiție, la primul festival la care ne-am înscris", a declarat producătorul filmului, Árpád Szőczi. "Mulți mi-au spus că un astfel de film n-a mai fost văzut niciodată în Ungaria și că nu au stiut nimic despre această misiune secretă din Canada. Vom lăsa juriul să decidă."

Szőczi a filmat în cinci țări (România, Ungaria, Franța, Canada și Statele Unite) fiind singurul reporter din America de Nord, căruia i s-a dat permisiunea de a studia dosarele fostei Securități din România. Această cercetare a fost esențială pentru realizarea filmului, întrucât unele informații găsite în dosare au scos la lumină ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.


Premiere

18 decembrie 2009

Premiera mondială a filmului documentar "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" a avut loc la data de 15 decembrie 2009, la Universitatea de Vest din Timișoara, într-o sală arhiplină, cu 500 de invitați. Nu au lipsit de la eveniment fostul Presedinte polonez, Lech Walesa și fostul Presedinte al României, Emil Constantinescu.

În ziua următoare, la 16 decembrie, a avut loc premiera filmului în Ungaria, la cinematograful URÁNIA, din Budapesta.

La o zi după Budapesta, la data de 17 decembrie, filmul a fost prezentat în cadrul unui eveniment special organizat la institutul Collegium Hungaricum din Berlin, unde protagoniștii Michel Clair si Réjean Roy au participat la o dezbatere găzduită de directorul institutului, János Can Togay. Au mai fost prezenți directorul adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin, Alexandrina Panaite și producătorul filmului documentar, Árpád Szőczi. (http://www.hungaricum.de/programm/programm/events/882.html)


Afișul filmului

13 decembrie 2009


DUNA TV transmite "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română"

27 noiembrie 2009

Rețeaua internațională de televiziune din Ungaria DUNA TV va transmite versiunea de 52 de minute a filmului la 15 decembrie 2009, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Revoluției Române.

Filmul "Umbra lui Dracula" va fi transmis la 21.40, ora Europei Centrale.

DUNA TV se poate recepționa în întreaga lume, fie prin satelit, fie prin cablu. Se poate viziona de asemenea și prin internet, adresa fiind: www.dunatv.hu. Fă click pe "Élő adás" ("Program live"), în partea stânga a paginii de internet.


Lucrările la filmul documentar au fost încheiate

20 noiembrie 2009

"Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română" este acum complet. Filmul este disponibil în trei limbi - engleză, franceză si maghiară -, având două versiuni: una de 52 de minute pentru televiziune și o a doua de 89 de minute pentru festivale cinematografice.

Cele două versiuni urmează să apară și în limba română.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu distribuitorul nostru international Carol Spycher de la Accent Films International din Montreux, Elveția: c.spycher@accent-films.com, Tel: 00-41-21-963 9300, Fax: 00-41-21-963 9305.


Membrii misiunii secrete sosesc în Europa

20 noiembrie 2009

Cei doi canadieni care au filmat în 1989 interviul secret transmis la televiziune cu cel mai mare dizident din România, László Tőkés, interviu care a aprins flacăra revoluției din România, revin în Europa cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a acestui eveniment. La 15 decembrie Michel Clair si Réjean Roy vor fi în Timișoara, România, cu ocazia premierei mondiale a filmului "Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română".

Iată în continuare itinerariul lor:

1) 15 decembrie - Timișoara, România (Universitatea de Vest din Timisoara, Blvd. V. Parvan 4.). Premiera mondială a filmului (16:00) și conferință de presă (15:00).
2) 16 decembrie - Budapesta, Ungaria. Premiera filmului în Ungaria, la Cinematograful Uránia (Rákóczi út 21. - 19:00)
3) 17 decembrie - Berlin, Germania. Collegium Hungaricum (Institutul Ungar de Cultura, Berlin, Dorotheenstrasse 12 - www.hungaricum.de). Conferință de presă și prezentarea publică a versiunii de 52 de minute a filmului, urmate de o masă rotundă (20:00).
4) 18 decembrie - Paris. Conferință de presă și diverse interviuri la televiziune (16:00).

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați pe Árpád Szőczi (euronair@aol.com), director al EurOnAir Productions Ltd. Începând cu 30 noiembrie, vă rugăm să contactați pe Nicola Wewer: nicola.wewer@web.de.


Faza finală a montajului filmului

22 iulie 2009

Reconstituirea arestării lui László Tőkés,
realizată cu actori din Timișoara
Săptămâna viitoare va avea loc montajul final al filmului, după ce, în prealabil, a fost stabilită o înțelegere cu Societatea Română de Televiziune, emițătorul național de televiziune din România, privind accesul la documentele din arhive. Versiunea finală a filmului va fi disponibilă la sfârsitul lunii august.  
 

Arhivele Securității

22 iulie 2009

Producătorul și realizatorul filmului, Árpád Szőczi, împreună cu William Totok, consilierul lui pentru partea istorică, care este în același timp și asistent pentru cercetarea problematicii, au întreprins în acest an două călătorii la Bucuresti, pentru a efectua cercetări în arhivele fostei poliții secrete din România în timpul dictatorului Nicolae Ceausescu. La CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) cei doi au consultat dosarele cu documente atât din cadrul serviciului poliției secrete naționale (Securitate), cât și cele aparținând Departamentului de Informații Externe (D.I.E.).

Dl. Szőczi este singurul jurnalist acreditat din America de Nord care a obținut permisiunea de a efectua cercetări în cadrul CNSAS. Atât el cât și Totok au lucrat acolo timp de cinci zile în februarie și două zile în mai 2009.

Imagine din timpul urmăririi lui
László Tőkés de către Securitate.

"Am găsit informații care au depășit cu mult speranțele mele" spune Szőczi. "Ceea ce m-a surprins, a fost cruzimea regimului. Sunt acum în măsură să demonstrez că pretențiile sau revendicările unor persoane sunt false, fiind convins că relatarea mea descrie evenimentele așa cum s-au petrecut ele într-adevăr. La sfârșitul uneia din zilele noastre memorabile, consilierul meu pentru problemele de istorie, William Totok, s-a întors spre mine și m-a întrebat:

"Ai în mâna la ora actuală o bombă cu explozie întârziată, deja amorsată. Ce ai să faci acum?"

Filmările au avut loc în 12 orase, aflate în cinci țări de pe cuprinsul globului. Filmul și cartea vor fi lansate cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Revoluției Române, și anume în 15 Decembrie 2009.

Un nou editor șef

25 Iunie 2008

EurOnAir Productions Ltd. are plăcerea să anunțe că Christopher Springate va fi noul editor șef al documentarului "Dracula`s Shadow - The Real Story Behind the Romanian Revolution" (Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română).

Springate este un jurnalist din Marea Britanie, cu experiență și totodată o personalitate a postului de televiziune german cu emisie internațională Deutsche Welle (DW-TV, www.dw-world.de). El a mai făcut și alte filme documentare și este încântat să contribuie la acest proiect.

"Întotdeauna am fost tentat mai degrabă de povestea din spatele poveștii" a spus Springate, "și acesta este un caz clasic de dezvăluire a adevărului ce stă în spatele versiunii oficiale".


Reprezentare internațională

19 Iunie 2008

EurOnAir Productions Ltd. a semnat de curând un contract cu Accent Films International Ltd. (www.accent-films.com) din Montreux, Elveția, o companie internațională de distribuție. Aceasta se va ocupa de vânzarea în toată lumea a filmului "Dracula`s Shadow - The Real Story Behind the Romanian Revolution" (Umbra lui Dracula - Adevărata poveste despre revoluția română).

"Am decis să lucrăm cu Accent Films deoarece în trecut au dat dovadă că pot vinde filme documentare de calitate si fiindcă au un plan bun pentru filmul nostru" a spus producătorul filmului, Árpád Szőczi după întâlnirea cu Carol Spycher, managerul de la Accent Films, ce a avut loc pe 18 Iunie 2008 la Montreux.

Printre documentarele de succes distribuite de Accent Films se numără și "Letter to Anna" (Scrisoare către Anna), un film despre asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaya.

"Credem că filmul "Dracula`s Shadow - The Real Story Behind the Romanian Revolution" este unul cu totul special" a spus Spycher "și așteptăm cu nerăbdare să ne ocupăm de el".

Pentru mai multe informații îl puteți contacta pe Carol Spycher, director de management la Accent Films International Ltd., Rue de la Gare 46, 1820 Montreux, Elvetia. Tel: +41-21-963 93 00. E-mail: cspycher@accent-films.com.

Premiera filmului în Ungaria

28 februarie 2008

Premiera versiunii de 80 de minute pentru cinema a documentarului va avea loc pe 15 decembrie 2009 la URÁNIA Film Theatre (Str. Rákóczi Nr. 21 ), în Budapesta.