Hírek

Könyvbemutató Kolozsváron

2016. december 8.


 

Könyvbemutató Szatmárnémetiben

2016. október 29.


 

Könyvbemutató körút Erdélyben 2015 decemberében

2016. január 19.

Nagy sikerrel zajlott le Szőczi Árpád könyvbemutató körútja Erdélyben 2015 decemberében, amikor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács meghívására öt városban került bemutatásra új könyve (Temesvár - – A romániai forradalom kitörésének valódi története, 25. évfordulós kiadás).

Minden helyszínen előadással egybekötött könyvbemutatóra, valamint két film levetítésére került sor. Az egyik a  Tőkés László szereplésével készült romániai eseményekről szól – Drakula árnyéka film (2009) – melyből a Tőkés Lászlóra vonatkozó részeket láthatta a közönség, és egy kuriózumnak számító új interjú is bemutatásra került, amelyben a volt magyar miniszterelnök, Németh Miklós szerepel, aki beszámol a magyar titkosszolgálatok szerepéről is a román forradalomban, és a Mihail Gorbacsovval történő titkos paktumról is beszél, amely Nicolae Ceauşescu volt román diktátor ellen irányult.

A könyvbemutató körút helyszínei és időpontjai:

dec. 7., 18:00, Székelyudvarhely, Városi Könyvtár
dec. 8., 17:00, Gyergyószentmiklós, Városi Könyvtár olvasóterme
dec. 8., 19:00, Csíkszereda, Székelyföld Folyóirat szerkesztősége
dec. 9., 18:00, Sepsiszentgyörgy, Tortoma Könyvesház
dec. 10., 18:00, Kézdivásárhely, Erzsébet terem

Mind az öt előadáson telt ház volt, nagy érdeklődés övezte a szerző beszámolóját, a könyvet és a levetített filmeket is. A téma fontosságát és a közönség érintettségét jelzi az is, hogy az előadást követően minden helyszínen számos kérdés és hozzászólás fogalmazódott meg, ezek egy része a szerző számára is támpontul szolgál a további kutatásainál.

Köszönet illeti a kitűnő szervezésért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, különösen Tőkés László elnököt és Sándor Krisztina ügyvezető-elnököt, illetve a szervezőkollégákat Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen egyaránt.

Köszönet nekik!
 

Kapcsolat a Stasi és a Securitate között

2015. november 5.

Szőczi Árpád október 30-án a volt NDK Állambiztonsági Minisztériumának, a Stasinak a berlini archívumában kutatott, hogy több részletet tudjon meg a Stasi és a Securitate, az egykori román titkosrendőrség kapcsolatáról.

A szerző a Stasi berlini archívuma előtt

 

Meghívó könyvbemutatóra

A romániai forradalom titkai

2014. december 12.

Mely országok segítettek megdönteni a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu hatalmát? Hogyan csinálták? Milyen titkos terv létezett a paksi atomerőmű megtámadására? Ezekre és más izgalmas kérdésekre derül fény a Berlinben élő Szőczi Árpád

Temesvár – A romániai forradalom valódi története

című könyve harmadik, bővített kiadásának

bemutatóján.

A sajtótájékoztatót és könyvdedikálást is magában foglaló eseményre 2014. december 15-én, du. 15:30 órakor kerül sor a Magyar Újságírók Szövetsége Sajtóházában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A).

Az eseményen jelen lesz Tőkés László EP-képviselő, valamint az a két vállalkozó szellemű kanadai is, akik a vele készült, 1989. nyarán a Panorámában leadott televíziós interjút titokban rögzítették a temesvári templomban: Michel Clair és Réjean Roy.

Az esemény nyelve: magyar és angol.

További információk: +49-172-323 4159 (Szőczi Árpád).

* * *
 

2013. május 14.

A szerző a budapesti Libri Könyvpalotában (Rákóczi út 12.)
 

2012. december 21.

A könyv magyar nyelvű verziója megvásárolható a www.bookline.hu oldalon is!

 

Filmvetítés Genfben és Brüsszelben

2012. május 4.

A Genfi Magyar Könyvtár

Szőczi Árpád, a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm rendezője május 1-én részt vett a film bemutatóján a Genfi Magyar Könyvtárban. Szőczi genfi tartózkodásának másik célja az volt, hogy megosszon a svájci hatóságokkal olyan információkat, amelyek arra utalnak, hogy legalább egy korábbi Securitate-tiszt röviddel a romániai forradalom után--állítólag nagy pénzösszeg birtokában--az országba költözött.

A brüsszeli Balassi Intézet

Köszönet Mercz Lászlónak az esemény megszervezéséért.

Május 3-án Szőczi Árpád Brüsszelbe utazott a helyi Balassi Intézet meghívására. A filmbemutatót követően élénk, éjszakába nyúló beszélgetés bontakozott ki a rendező és a nézők között, amely során a rendező beszélt a romániai forradalomról szóló, novemberben megjelenő könyvéről is.

Szőczi Brüsszelben számos ország európai parlamenti képviselőjével folytatott megbeszéléseket.

Köszönet Dr. Reményi Krisztina kulturális tanácsosnak és Kovács Krisztina munkatársnak a rendezvény megszervezéséért.
 

Filmvetítés Göteborgban és Helsinkiben

2012. április 19.

Göteborg

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége, a göteborgi Vetenskapfestivalen, a stockholmi Magyar Nagykövetség és más intézmények meghívásának eleget téve Szőczi Árpád rendező április 17-én a göteborgi Emigránsok Házában mutatta be a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilmjét.

A vetítést élénk beszélgetés követte a rendező és a nézők között a filmről és azokról az információkról, amelyeknek Szőczi a bukaresti volt Securitate-irattárban végzett kutatásai révén birtokába jutott.

A helsinki Balassi Intézet épülete

Köszönet Csata Attilának az esemény megszervezésében nyújtott segítségéért.

Két nappal később Szőczi Árpád a finn fővárosba utazott, hogy részt vegyen a film bemutatóján a magyar állam által fenntartott kulturális központban, a helsinki Balassi Intézetben. A bemutató után ezen a helyszínen is érdekes beszélgetés bontakozott ki a nézőközönséggel, amely soraiban több olyan erdélyi magyar emigráns is helyet foglalt, akik a '80-as években menekültek el Romániából, és telepedtek le Finnországban.

Köszönet Márkus Ildikónak, a Balassi Intézet igazgatójának, valamint Nagy Gábornak, a Finnországi Magyarok Egyesülete elnökének a rendezvény megszervezéséért.
 

Nagysikerű skandináv körút

2011. november 16.

Szőczi Árpád rendező négy skandináv városra kiterjedő körúton vett részt, amely során teltházas előadásokon mutatta be a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című díjnyertes dokumentumfilmjét.

Szőczi Árpád rendező
az elesett haditengerészek emlékét
őrző horgonynál, Koppenhágában.
A város volt a Securitate-ügynökök
első nyugati találkozóhelye
a hidegháború idején.

A vetítések sorozata november 9-én, a koppenhágai Verdens Kulturális Központban (VerdensKulturCentret) kezdődött. A város fontos állomás volt a rendező számára, nem csupán a rendezvény, de a román forradalomról szóló, készülő könyve miatt is, hiszen Koppenhága volt a Securitate ügynökök fő találkozó helye nyugaton a hidegháború idején. A vetítés után élénk beszélgetés alakult ki a rendező és a közönség között.

Köszönet illeti a szervezőket: Haulik Krisztinát, Mészáros Endrét, Hirtling Bélát, Papp Zsuzsannát és a Magyar-Dán Társaságot.

Tóth Károly és felesége, Ilona saját
Securitate-dossziéjukat olvassák,
amelyet Szőczi Árpád vitt magával
Gothenburgba (Svédország).
Tóthék Románia első és egyetlen
szamizdat folyóiratának, az
Ellenpontoknak voltak a munkatársai.

A körút másnap Göteborgban folytatódott, ahol a Lengyel Katolikus Központ (Föreningen Polska Katoliker) nyújtott otthont a filmbemutatónak. Ez az állomás szintén fontos volt a kutatás szempontjából, mivel Szőczi Árpád itt interjút készített Románia első és egyetlen szamizdat újságjának, az Ellenpontoknak egykori két fő munkatársával, Tóth Károllyal és Ilonával. A filmet érdekes beszélgetés követte a közönséggel, amelyen a rendezőn és Csata Attila moderátoron kívül Tóth Károly is részt vett.

Köszönet a szervezőknek: Csata Attilának, a Kőrösi Csoma Sándor Társaságnak, valamint Tóth Károlynak és Ilonának.

A következő állomás a svéd főváros, Stockholm volt. A Magyar Házban rendezett vetítés után Erdélyből menekült helyi magyarok osztották meg emlékeiket Nicolae Ceausescu diktatúrájáról.

Köszönet illeti a szervezőket, Móra Ildikót és a Magyar Házat.

A körút november 14-én, a dániai Aarhusban, az elegáns Øst for Paradis művészmoziban végződött. A terem tömve volt dánokkal, magyarokkal és románokkal, akik a film angol nyelvű verzióját tekintették meg, és a vetítés után bekapcsolódtak a rendezővel való érdekfeszítő beszélgetésbe. A rendezvény után a szervezők fogadást adtak Szőczi Árpád tiszteletére.

Köszönet a szervezőknek, prof. Horváth Juditnak és az Øst for Paradis filmszínháznak.

Szőczi Árpád az aarhusi Ost for Paradis
moziban is bemutatta a filmjét.
A vetítést a rendező tiszteletére

rendezett
fogadás követte.
 
Stockholmban a helyi Magyar Ház
nyújtott otthont a "Drakula árnyéka.
A romániai forradalom kitörésének
valódi története"
című
dokumentumfilm bemutatásának.

Újabb filmvetítések Erdélyben

2011. október 10.

Teltház a Drakula árnyéka
csíkszeredai vetítésén

Október 6-án Szőczi Árpád rendező Csíkszeredában mutatta be a "Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története" című dokumentumfilmjét. Az eseménynek a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem épülete nyújtott otthont.

A vetítésen jelen volt a Szőczivel együtt dolgozó kutató, a Securitate-iratok elismert szakértője, William Totok is. Mindketten a román fővárosból érkeztek, ahol a rendező 2012. április 16-án, magyar és angol nyelven megjelenő könyvéhez végeztek háttérkutatásokat. A egyetem auláját megtöltő közönség nagy érdeklődést mutatott a Securitate-archívumokban talált új információkkal kapcsolatban. A soraikból érkező kérdésekre a filmvetítést követően válaszoltak a vendégek.

Köszönet a kiváló szervezésért Gyarmati Zsoltnak, a Csíki Székely Múzeum igazgatójának, G. Dávid Bíborkának, a múzeum PR-menedzserének, valamint a Sapientia-EMTE Csíkszeredai Kara munkatársainak.

A zsákutca végében található menyői
templomba hurcolták Tőkés Lászlót
1989. december 17-én

A következő napon Szőczi Menyőbe utazott, ahol bemutatta a dokumentumfilmet a helyi református gyülekezetnek. Tőkés László akkori temesvári lelkipásztort 1989. december 17-én, letartóztatása után ebbe az eldugott Szilágy megyei faluba szállította a román titikosrendőrség. Tőkésnek kulcsszerepe volt a romániai forradalom két nappal korábbi kitörésében, hiszen az utcai zavargások akkor kezdődtek, amikor a védelmére összesereglett hívek megpróbálták megakadályozni az elhurcolását. Abban az időben a Ceausescu-diktatúra elleni markáns kiállása miatt Tőkés Románia legismertebb ellenzéki figurájának számított.

Menyőben Szőczi Árpád közvetlen információkat szerzett olyan helyiektől, akik szemtanúi voltak az 1989. decemberi eseményeknek. A visszaemlékezések egy része napvilágot lát Szőczi készülő könyvében is.

Köszönet Kovács Péter lelkésznek az esemény megszervezéséért.
 

Sikeres filmbemutatók Dél-Amerikában

2011. augusztus 26.

Buenos Aires

Szőczi Árpád, a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története rendezője augusztusban két dél-amerikai nagyvárosban is bemutatta a filmjét.

Buenos Aires

Az argentin fővárosban a "Hungária", a helyi Magyar Ház nyújtott otthont az augusztus 22-én, hétfőn rendezett vetítésnek és közönségtalálkozónak. A film után Szőczi PowerPoint bemutatóval illusztrált előadásban ismertette a volt Securitate irattárában végzett kutatásainak friss eredményeit. Ott egy olyan dossziénak bukkant a nyomára, amely a román ügynökök által a '70-'80-as években megfigyelt dél-amerikai magyarokról tartalmaz értékes információkat. A rendező ezután válaszolt a közönség kérdéseire.

Sao Paulo

Sao Paulo
A következő napon Szőczi Árpád a brazíliai Sao Paulóba utazott. A Casa Hungarában, a Magyar Házban tartott eseményen a rendező szintén beszélt a dél-amerikai magyar közösségeket érintő Securitate-iratokról, és válaszolt a közönség soraiból érkezett kérdésekre.

Útja során Szőczi hét interjút készített a romániai forradalom hátteréről szóló könyvéhez, amely 2012. április 16-án jelenik meg.

Az út szervezésében nyújtott segítségért köszönet illeti Piller Évát és Gedeont (Sao Paulo) valamint Zombory Istvánt és Lomniczy Mátyást (Buenos Aires).
 

Sikeres volt az erdélyi körút

2011. április 15.

Nagyvárad

Nagyvárad

Megtöltötte az érdeklődő közönség a körút első állomásán, Nagyváradon a Partium Keresztény Egyetem előadótermét, ahol Szőczi Árpád április 7-én bemutatta a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilmet.

A közönség soraiból érkezett számos kérdés mellett az a felvetés is elhangzott, hogy egyes román sajtóorgánumok igyekeznek elbagatellizálni Tőkés László szerepét a romániai forradalomban, ezért a dokumentumfilmet minden iskolában le kellene vetíteni, hogy felidézze, mi is történt valójában.

Egy korábbi temesvári lakos azt is elmondta, hogy a harcok során a Bukarestben állomásozó ausztrál nagykövet szintén elutazott a városba, hogy személyesen keresse fel Tőkés Lászlót.

Antal János, az esemény társszervezője a vetítés után gyerekkori élményét is elmesélte. 1989. július 26-án, amikor a Panoráma műsorban leadták a kanadai riporter, Réjean Roy által készített interjút Tőkés Lászlóval, édesapja odahívta a tévékészülékhez. Rámutatott Tőkésre, majd azt mondta: "Nézd meg jól ezt az embert, és emlékezz a nevére, mert reggelre el fogják tüntetni."

Köszönet a Partium Keresztény Egyetemnek valamint a szervezőknek, Mostis Gergőnek és Antal Jánosnak.
 

A rendező a frissen felújított
kolozsvári
Mátyás-szobor előtt

Kolozsvár

A következő nap Szőczi Árpád a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának termében, teltház előtt mutatta be a dokumentumfilmet, és válaszolt a közönség kérdéseire. Ezután interjút adott Ambrus Istvánnak, a kolozsvári rádió magyar adása riporterének.

Köszönet a Sapientia - EMTE-nek és Tóth Orsolya gyártásvezetőnek.
 

A menyői parókia szobája,
ahol Tőkés Lászlót és feleségét,
Editet házi őrizetben tartották,
miután 1989. december 17-én

a Securitate elhurcolta őket
temesvári otthonukból
Zilah

A körút következő állomásán, Zilahon zsúfolásig telt a vetítésnek otthont adó Ioan Sima Galéria rendezvényterme.

A szilágysági megyeközpontban tett látogatása során a rendezőnek alkalma volt felvételeket készíteni a volt megyei Securitate-székházról, ahol Tőkés Lászlót kihallgatták, miután 1989. december 17-én elhurcolták a temesvári parókiáról.

Józsa László, a bemutató társszervezője elvitte Szőczit Menyőbe is, ahol a Securitete ezután házi őrizetben tartotta Tőkést. A helyszínen a menyői református lelkész, Kovács Péter vezette körbe a vendéget.

Köszönet Szabó Attilának (Ioan Sima Galéria), Józsa Lászlónak és Kovács Péternek.
 

Szatmárnémeti belvárosa
Szatmárnémeti

Április 10-én Szőczi Árpád a szatmárnémeti Demokrácia Központban mutatta be a Drakula árnyékát, ahol a közönség a vetítés után elárasztotta kérdésekkel.

A vetítés után a rendező interjút adott Hideg Bernadettnek, a Szatmár TV munkatársának.

Köszönet a szervezőknek, Veres-Kupán Enikőnek és Tivadar Nándornak.
 

A Székelyudvarhelyi
Városi Könyvtár,
a rendezvény színhelye

Székelyudvarhely

Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag terme szolgált a rendezvény színhelyéül. A vetítés után a közönség soraiból számos kérdés érkezett, és többen személyes élményeiket is megosztották a forradalmi események idejéből.

Köszönet a könyvtár igazgatójának és az est szervezőjének, Szabó Károlynak.
 

Marosvásárhely

Szőczi Árpád az
ETV (Erdélyi Magyar Televízió)
reggeli műsorában

Marosvásárhelyen szintén a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem helyi épülete adott otthont a vetítésnek. A közönség itt is érdeklődőnek mutatkozott, a bemutató után több izgalmas kérdés is elhangzott.

Másnap Szőczi Árpád Gáspár Sándornak, a Marosvásárhelyi Rádió riporterének nyilatkozott, majd Rafai Emőkével beszélgetett az Erdélyi Magyar Televízió Napraforgó című reggeli műsorában.

Köszönet Székely Gyulának, a Sapientia - EMTE dékánjának és Palkó Réka szervezőnek.
 

Sepsiszentgyörgy

A filmbemutató körút április 13-án, Sepsiszentgyörgyön zárult. A Művész Moziban tartott vetítést izgalmas beszélgetés követte, amelynek Bedő Zoltán újságíró volt a házigazdája.

Köszönet fáradhatatlan munkájáért Lázár-Prezsmer Endrének, az intézmény vezetőjének és az esemény szervezőjének.
 

Erdélyi körúton a "Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története"

2011. április 4.

Chrudinák Alajos, a Panoráma
volt szerkesztő-műsorvezetője
Április 7-én, Nagyváradon kezdődik az a vetítéssorozat, amely során Szőczi Árpád hét erdélyi városban mutatja be a dokumentumfilmjét. A vetítéseket a rendezővel való kötetlen beszélgetések követik, amelynek során Szőczi Árpád a Securitate archívumaiban végzett kutatásainak legújabb eredményeiről is beszámol, és válaszol a nézők sorából érkező kérdésekre. A legjobb kérdés jutalma a Drakula árnyéka díszdobozos, három lemezből álló, kétnyelvű (magyar és angol) DVD-je.

Szőczi Árpád, Torontóban született, most Berlinben élő televíziós szerkesztő-riporter az egyetlen észak-amerikai újságíró, aki engedélyt kapott a volt Securitate irattárában való kutatásra. Jelenleg a romániai forradalomról szóló könyvén dolgozik, amely november 1-én jelenik meg angol és magyar nyelven.

A körút állomásai:

  DÁTUM IDŐPONT VÁROS HELYSZÍN KAPCSOLATTARTÓ
1. április 7.
csütörtök
18:00 Nagyvárad Partium Keresztény Egyetem Mostis Gergő
2. április 8.
péntek
20:00 Kolozsvár Sapientia - EMTE
Bocskai ház (Mátyás király u. 4.)
Óváry terem
Tóth Orsolya
3. április 9.
szombat
17:00 Zilah Ioan Sima Galéria
Dózsa György út 6.
Józsa László
4. április 10.
vasárnap
18:00 Szatmárnémeti EMNT székház
Vasile Lucaciu, régi magyar nevén Árpád utca 18.
Veres-Kupán Enikő
5. április 11.
hétfő
17:00 Székelyudvarhely Városi Könyvtár
látvány- és hangzóanyag terme
Szabó Károly
6. április 12.
kedd
18:00 Marosvásárhely Sapientia - EMTE
Marosvásárhely/Koronka
Segesvári út (Sos.Sighisoarei) 1/C.
114-es előadóterem
Palkó Réka
7. április 13.
szerda
18:00 Sepsiszentgyörgy Művész Mozi Lázár-Prezsmer Endre

 

Bemutató Bostonban

2011. február 10.

Teltház előtt mutatták be tegnap a Cambridge-i Massachusetts Institute of Technology épületében (MIT) a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm magyar nyelvű, angol feliratos verzióját.

Szőczi Árpád rendező a vetítés után válaszolt a közönség kérdéseire, és megosztotta azokat az új információkat, amelyekre a Securitate archívumainak kutatása közben bukkant rá.

Köszönjük Cserny Andrásnak és a Massachusettsi Magyar Egyesületnek az esemény megszervezését!
 

Nagy siker a Drakula árnyéka kanadai bemutatója!

2011. február 3.

Műsorra tűzte a Drakula árnyéka. A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilmet az RDI (Réseau d'information) kanadai TV-csatorna. A film 52 perces, francia nyelvű változata február 2-án, a "Les grands reportages" ("Nagy riportok") című műsorban került adásba.

Ezt megelőzően a film két főszereplője, Michel Clair and Réjean Roy több interjút adott a quebeci sajtónak. Észak-Amerika legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Presse az adás napján terjedelmes cikkben foglalkozott a filmmel, és interjút közölt mindkét főszereplővel (a cikk itt olvasható). Michel Désatuels, a népszerű rádiós műsorvezető pedig meghívta a Radio-Canadán futó műsorába Michel Clairt (az interjút francia nyelvű honlapunkon hallgathatja meg).

Szőczi Árpád rendező Montrealban népszerűsítette a filmet. A produkció sikerét Michel Clair, Réjean Roy és családtagjaik társaságában egy elegáns vendéglőben ünnepelte meg.
 

Jelentős nemzetközi érdeklődés a dokumentumfilm iránt

2011. január 6.

Interjú Michel Clairrel és Réjean Roy-val
Montrealban

A "Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története" méltán nevezhető az egyik legsikeresebb magyar dokumentumfilmnek, hiszen eddig négy ország összesen öt televíziós csatornája vásárolta meg:

- Duna TV (Magyarország);
- TV Catalunya (Spanyolország);
- Planete TV (Lengyelország);
- CBC/Radio-Canada és RDI - Réseau d'Information (Kanada)

A film (ezúttal az 52 perces francia nyelvű verzió) legközelebb az RDI-n lesz látható a "Les grands reportages" című műsorban február 2-én, 20:00 órai kezdettel.

A dokumentumfilm három különböző nyelvű változatban készült (magyar, angol és francia), melyek létrehozásában anyanyelvű beszélők működtek közre.

További információk:

EurOnAir Productions Ltd.
E-mail: euronair@aol.com
Telefon: 49-172-323 4159
 

Elkészült a DVD!

2010. december 21.

Tőkés László elhurcolásának
rekonstruálása
a temesvári templomban

Rendelhető a "Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története" című dokumentumfilmet és a kapcsolódó extrákat magába foglaló díszdobozos, 3 lemezből álló kiadvány. A kétnyelvű (magyar és angol) DVD-k összesen 317 percnyi anyagot és új információkat tartalmaznak.

A DVD-t megrendelhetik a Duna TV honlapján keresztül: http://www.dunatv.hu/musor/dunateka.

A kiadvány romániai és észak-amerikai forgalmazásáról hamarosan további részletekkel szolgálunk.
 

Filmbemutató Bukarestben, Londonban és Párizsban!

2010. november 11.

Szőczi Árpád rendező meghívást kapott, hogy bemutassa a "Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története" c. dokumentumfilmjét a román, francia és brit fővárosokban. A vetítéseket a rendező rövid előadása követi.

Szőczi az egyetlen észak-amerikai újságíró, aki engedélyt kapott a volt román titkosrendőrség, a Securitate archívumainak tanulmányozására. Eddig öt alkalommal utazott Bukarestbe kutatni, és a vetítések után beszél azokról az új információkról, amelyeknek így a birtokába jutott. A korábbi kutatások eredményeit a dokumentumfilmben hozta nyilvánosságra.

Az időpontok:

2010. november 16., kedd
A bukaresti Magyar Kulturális Intézet meghívására a film magyar nyelvű, angol feliratos verziója kerül bemutatásra, az intézet által rendezett Magyar Filmhét keretében.
Helyszín: Studioul Horea Bernea, str. Monetariei 3, Bucharest
Időpont: 18:00
Telefon: +40-21-317 00 90
E-mail: bumkk@bumkk.ro

2010. november 18., csütörtök
A londoni Magyar Kulturális Központ a film angol nyelvű verzióját vetíti.
Helyszín: 10 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7NA
Idopont: 19:00
Telefon: +44-207-240 8448 vagy 6162.
E-mail: culture@hungary.org.uk

2010. november 23., kedd
A Párizsi Magyar Intézet (Collegium Hungaricum) a film francia nyelvű verzióját vetíti.
Helyszín: 92, rue Bonaparte, Paris 75006
Idopont: 20:00
Telefon: 33-1-43 26 06 44
E-mail: info@instituthongrois.fr
A film francia nyelvű változata egyedi, hiszen a két főszereplő, Michel Clair and Réjean Roy a forgatás során úgy franciául, mint angolul nyilatkoztak. Az angol és magyar verziókkal ellentében ebbe az anyanyelvükön elhangzott válaszok kerültek be.
 

Sikeres volt a film észak-amerikai körútja

2010. június 9.

Ebéd a montreali Magyar Házban
a bemutató két díszvendége,
Réjean Roy (balról a második) és
Michel Clair (jobbról a második)
tiszteletére

Véget ért a "Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története" című dokumentumfilm körútja az észak-amerikai kontinensen, amely során Szőczi Árpád rendező-producer a 89 perces moziváltozatot mutatta be az érdeklődőknek.

Május 3-án, a turné első állomásán a montreali magyar református templomban 130-an voltak kíváncsiak a produkcióra. A vetítésen -- csakúgy, mint korábban a helyi Magyar Házban -- szintén részt vett a film két főszereplője, Michel Clair és Réjean Roy.
Külön köszönet Joó Klárának és György Attilának.

A következő napon a filmet az Ottawai Magyar Házban vetítették, ahol a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) számos egykori támogatója és a '80-as évek Ceausescu-ellenes tüntetéseinek résztvevője is jelen volt. A bemutatón részt vett David Kilgour volt tartományi miniszter is, jelenleg vezető emberjogi aktivista és 2010-es Nobel-békedíj jelölt. David Kilgour a '80-as években kiemelten fontos szerepet játszott a kanadai magyarok számára, mivel sikeres munkát fejtett ki annak érdekében, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a román diktátorra a magyar kisebbség elnyomása miatt. A helyi román közösség szintén szép számban képviseltette magát az eseményen.
Közönség: 65 fő.
Külön köszönet Kovács Gyulának.

Ottawában David Kilgour
volt tartományi miniszter
(állva, jobb oldalt)
méltatta a filmet Szőczi Árpád
rendező-producernek (állva, bal oldalt)

A turné harmadik állomásán, Windsorban (május 6.) Szőczi Árpád nem csak értő közönségre talált, de végre sikerült beszélnie az egyetlen emberrel is, akit eddig kutatásai során hasztalan keresett: Joe Gáspárral. Gáspár, aki 1985 áprilisában másodmagával betört a román konzulátus montreali épületébe, a vetítés után felbecsülhetetlen részletekkel szolgált az emlékezetes éjszakáról, és hozzájárult a neve nyilvánosságra hozatalához. A közönség soraiból mások is szólásra emelkedtek, és érdekes információkat osztottak meg Zolcsák István erdélyi származású brazíliai üzletemberről, arról a megosztó személyiségről, aki a '70-'80-as évek során számos alkalommal valósított meg Ceausescu-ellenes akciókat.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Veres Zoltánnak.

British Columbiában (május 9.) az Okanagani Magyar Ház látta vendégül az érdeklődőket. A bemutató után Szőczi Árpád Vancouverben gyűjtött anyagot készülő könyve számára: beszélgetést folytatott Jonathan Manthorpe-pal, a The Vancouver Sun újságírójával, valamint Thad McIlroy-jal, aki a '80-as években jelentést írt a kanadai CANDU atomreaktorok Romániának való értékesítéséről.
Közönség: 30 fő.
Külön köszönet Moricz Lajosnak.

San Franciscóban, vetítés előtt

A körút az Egyesült Államokban folytatódott május 12-én. San Franciscóban a gyönyörű Woodside Priory Magyar Katolikus Misszió adott helyet a rendezvénynek. Szőczi Árpád itt újabb információkat tudott meg Zolcsák Istvánról, néhány Erdélyből nemrég áttelepült magyar pedig fontos adatokkal szolgált a készülő könyve számára. Voisin Éva tiszteletbeli főkonzul szintén megtisztelte jelenlétével a bemutatót.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Voisin Évának és Katherine Pappnak.

A következő napon a San Diego-i Nemzetek Csarnokában tartottak vetítést, kiváló közönség előtt. A filmbemutató után élénk és érdekes beszélgetés bontakozott ki. Itt is számos Erdélyből frissen érkezett magyar nyújtott fontos információkat úgy a könyv számára, mint Zolcsák Istvánnal kapcsolatban.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Dr. Gidófalvi Zoltánnak és Louis Mesarosnak.

A Los Angeles-i Magyar Ház

Május 14-én Los Angeles került sorra. A Magyar Házban tartott sikeres vetítésen a magyar konzulátus képviselői is jelen voltak. Erdélyi emigránsok ezen a helyszínen is további adalékokkal szolgáltak a készülő könyv számára.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Pereházy Miklósnak és Varga Árpádnak.

A másnapi seattle-i bemutatónak a First Congregational Church of Bellevue adott otthont. A közönség soraiban Szablya Helen, a régió tiszteletbeli magyar konzulja is helyet foglalt. Szintén említésre méltó a magyarul nem beszélők nagy aránya, akik kedvéért ezúttal -- a többi helyszínnel ellentétben -- a film magyar felirattal ellátott angol nyelvű verziója került vetítésre.
Közönség: 65 fő.
Külön köszönet Stanfield Zsuzsának és Csepregi Lászlónak.

Szőczi Árpád rendező bemutatja a
titkos misszió eredeti, kézzel írott
tervét a torontói közönségnek

Május 16-án Szőczi Árpád rendező visszatért szülővárosába, Torontóba. Itt lelkes közönség tekintette meg a dokumentumfilmet a Kanadai Magyar Kulturális Központban. Sor került egy érdekes találkozásra is Mátrai Gézával, akiről annak idején Szőczit sokat faggatta a kanadai titkosszolgálat, és aki 1971. október 18-án megtámadta ottawai útja során Alekszej Koszigint, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökét.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Dancs Rózsának és Vaski Gábornak.

Hámos László,
a Magyar Emberi Jogok Alapítvány
(HHRF) elnöke interjút ad a
Duna TV-nek a New York-i
Magyar Házban

A következő napon Clevelandben vetítették a filmet, ahol a legnagyobb létszámú magyar közösség él Észak-Amerikában. A Nyugat Oldali Magyar Református Templomban rendezett esemény során további részletekre derült fény Zolcsák István személyéről.
Közönség: 55 fő.
Külön köszönet Szentkirályi Endrének.

Május 18-án New Brunswickben, a világhírű Rutgers Egyetem városában az Amerikai Magyar Szövetség lenyűgöző székháza nyújtott otthont a filmbemutatónak.
Közönség: 30 fő.
Külön köszönet Molnár Ágostonnak és Fazekas L. Patriciának.

Két nappal később New Yorkban, a 82-es utcában lévő Magyar Házban vetítették a Drakula árnyékát. A 80 fős közönség soraiban számos román származású érdeklődő is helyet foglalt. A vetítést több, mint egy órás érdekfeszítő beszélgetés követte.
Külön köszönet Hámos Lászlónak.

A körút május 21-én, a Connecticut állambeli Wallingfordban zárult a helyi Magyar Közösségi Klubban. Itt a beszélgetés során erdélyi emigránsok osztottak meg értékes információkat a rendezővel, és Zolcsák István egyik volt barátja is beszélt a brazíliai üzletemberrel kapcsolatos emlékeiről.
Közönség: 50 fő.
Külön köszönet Horváth Ákosnak, Dr. Somogyi Balázsnak és Somogyi Csillának.

 

Észak-amerikai körúton a "Drakula árnyéka"

2010. május 3.

Megkezdte észak-amerikai filmbemutató körútját Szőczi Árpád, a "Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története" című dokumentumfilm rendező-producere.

A turné állomásai:

Május 3, hétfő
18:30
Montreal Első Magyar Református Egyház/Hungarian United Church
50 boulevard Graham, Mont-Royal, PQ. 
Tel: 514-731-5732        
E-mail: hunited@videotron.ca    
A bemutatón jelen lesz a film két főszereplője, Michel Clair and Réjean Roy is, akik a vetítést követően válaszolnak a közönség kérdéseire.
Május 4, kedd
19:00
Ottawa Magyar Ház/Hungarian Community Centre
43 Capital Drive, Ottawa, ON.
Tel: (613) 225-8754
E-mail: ottawamagyarhaz@gmail.com   
Május 6, csütörtök
19:30
(fogadás: 18:30)
Windsor Hungarian Cultural Centre, Mindszenty Hall
790 Hanna E., Windsor. ON  
Tel: 519-256-9521           
E-mail:
hcc.windsor@netzero.com    
Május 9, vasárnap
16:00
Kelowna Okanagani Magyar Ház/Okanagan Hungarian House
1670 Ross Road, Kelowna, BC         
Tel: 250-769-1609
E-mail: okinfo@telus.net      
Május 12, szerda
19:00
San Francisco Woodside Priory Magyar Katolikus Misszió/Woodside Priory Hungarian Catholic Mission
302 Portola Road, Portola Valley, CA
Tel: 650-861-0002
Május 13, csütörtök
19:00
San Diego Magyar Ház/House of Hungary, Hall of Nations
2191 Pan American Road West, San Diego, CA     
Tel: (619) 238-5155       
E-mail: info@sdmagyar.org     
         
Május 14, péntek
20:00
Los Angeles Egyesült Magyar Ház/United Magyar House
1975 West Washington Blvd., Los Angeles, CA 
Tel: 1-323-734-1453 
E-mail: perehazy.miklos@gmail.com
Május 15, szombat
19:00
Seattle First Congregational Church of Bellevue
752 - 108th Ave NE, Bellevue, WA     
206-340-0706          
Május 16, vasárnap
19:00
Toronto Kanadai Magyar Kultúrközpont/Hungarian Canadian Cultural Centre
840 St. Clair Ave West, Toronto, ON 
Tel: 416-654-4926
E-mail:
office@hccc.org,  rosacae@hotmail.com    
Május 17, hétfő
18:30
Cleveland Nyugat Oldali Református Templom/West Side Hungarian Reformed Church
15300 Puritas Avenue, Cleveland, OH 
Tel:
(216) 476-3736            
E-mail: wshrc@yahoo.com     
Május 18, kedd
19:30
New Brunswick (NJ) American Hungarian Foundation
300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 
Tel: 732-846-5777            
E-mail: info@ahfoundation.org        
Május 20, csütörtök
19:00
New York City Magyar Ház/Hungarian House
213 East 82nd Street, New York, NY       
Tel: 212-249-9360               
E-mail:
hungarianhouse@gmail.com  
Május 21, péntek
19:30
Wallingford (CT) Wallingfordi Magyar Klub/Wallingford Hungarian Community Club
147 Ward Street, Wallingford, CT 
Tel:
203 284-9899        

Szőczi Árpád rendező
a román parlament épülete előtt,
amelyet Ceausescu a saját
rezidenciájának szánt

A rendező a vetítéseket követően elmondja, milyen információk birtokába jutott a volt román titkosszolgálat és hírszerzés archívumainak kutatása közben, és válaszol a közönség soraiból érkező kérdésekre.

További információk a körút Facebook profilján és a társszervező Magyar Emberi Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) honlapján találhatók (tel.: 212-289-5488).
 

 

Díjat kapott Szőczi Árpád a Filmszemlén

2010. február 9.

Szőczi Árpád, a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm rendező-producere vehette át a 41. Magyar Filmszemlén a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV közös díját, a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna-díjat.

Szőczi Árpád rendező átveszi a
Duna-díjat

"Óriási megtiszteltetés ez számomra, hiszen ez az első egész estés dokumentumfilmem", nyilatkozta a rendező a díj átvétele után. "Azt lehetett tudni, hogy a film népszerű, mert Magyarországon és Romániában is sokat foglalkozott vele a média és a közönség. Felkértek, hogy más fesztiválokra is nevezzük a filmet, és megkeresett egy cég, amely DVD-n szeretné megjelentetni."

A nemzetközi fesztiválokra való készülés mellett Szőczi a romániai forradalomról szóló könyvén dolgozik, amelynek megjelenése december 1-re várható.
 

Versenyben a Magyar Filmszemlén!

2010. január 27.

Beválogatták a versenyfilmek közé a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története c. filmünket a 41. Magyar Filmszemlén (www.magyarfilmszemle.hu). A "Dokumentumfilmek" szekcióban 158 alkotás közül választották ki a 30 legjobbat, amelyek a Filmszemlén bemutatásra kerülnek.

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy már az első filmfesztiválon, amelyen indultunk, beválogattak a versenyfilmek közé," - nyilatkozta Szőczi Árpád producer. "Sokaktól hallottam, hogy az embereknek nem volt tudomásuk a Kanadából indult titkos küldetésről, és hogy Magyarországon még nem készült ehhez fogható film. Döntsön a zsűri."

A forgatás öt országban zajlott (Románia, Magyarország, Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok). Szőczi az egyetlen észak-amerikai újságíró, aki engedélyt kapott, hogy kutathassa a bukaresti Securitate-archívumokat. Ez utóbbi meghatározó volt a film szempontjából, hiszen az így napvilágra került információk révén sikerült első ízben rekonstruálni a történteket.

A Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története c. filmet a következő időpontokban vetítik:

- 2010. február 2., kedd, 10:00 - Uránia, Fábri terem
- 2010. február 3., szerda, 10:20 - Palace MOM Park, 2-es terem
- 2010. február 4., csütörtök, 20:40 - Palace MOM Park, 2-es terem
- 2010. február 6., szombat, 10:00 - Uránia, Fábri terem

A vetítéseket követően a rendező válaszol a közönség kérdéseire.


Premierek

2009. december 18.

500 fős telt ház előtt mutatták be december 15-én a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története c. dokumentumfilmet a temesvári Nyugati Tudományegyetem aulájában. A rendezvényen jelen volt Lech Walesa és Emil Constantinescu volt román államfő is.

A következő napon, december 16-án tartották a film magyarországi bemutatóját az Uránia Filmszínházban.

Másnap a berlini Collegium Hungaricumban vetítették a filmet, ahol az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen a film főszereplői, Michel Clair és Réjean Roy osztották meg élményeiket a hallgatósággal. A beszélgetést az intézmény vezetője, Can Togay János moderálta. Az eseményen részt vett a berlini román "Titu Maiorescu" Kulturális Központ aligazgatója, Alexandrina Panaite, valamint a rendező Szőczi Árpád is.

Az est meghívója: http://www.hungaricum.de/programm/programm/events/882.html.


A film plakátja

2009. december 13.


A Drakula árnyéka a Duna TV műsorán

2009. november 27.

December 15-én, a romániai forradalom 20. évfordulójának alkalmából sugározza a Duna Televízió a dokumentumfilm 52 perces verzióját. A Drakula árnyéka közép-európai idő szerint 21:40-kor kerül adásba.

A Duna TV műholdon vagy kábelen keresztül az egész világon fogható, de az adás on-line is nyomon követhető a www.dunatv.hu internetes címen.


Elkészült a dokumentumfilm

2009. november 20.

Lezárultak a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm munkálatai. A film három nyelvi változatban - magyarul, angolul és franciául -, valamint két verzióban - egy 52 perces televíziós és egy 89 perces moziváltozatban - készült.

A tervek szerint hamarosan elérhető lesz a film román nyelvű verziója is.

További információkért forduljon nemzetközi forgalmazónkhoz, Carol Spycherhez (Accent Films International, Montreux, Svájc - c.spycher@accent-films.com, tel: 00-41-21-963 9300, fax: 00-41-21-963 9305).


Jelen lesznek a bemutatón a titkos küldetés kanadai résztvevői

2009. november 20.

Az események 20. évfordulója alkalmából Európába látogatnak annak az 1989-es Tőkés László-interjúnak a készítői, amely a romániai forradalom kitöréséhez vezetett.

Michel Clair és Réjean Roy Temesváron részt vesznek a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története c. dokumentumfilm világpremierjén.

A tervezett útvonal:

1) Dec. 15 - Temesvár, Románia (Universitatea de Vest, Blvd. V. Parvan 4.). Világpremier (16:00) és sajtótájékoztató (15:00).
2) Dec. 16 - Budapest. A dokumentumfilm magyarországi bemutatója az Uránia Filmszínházban (Rákóczi út 21 - 19:00).
3) Dec. 17 - Berlin. Collegium Hungaricum (Ungarisches Kulturinstitut Berlin, Dorotheenstrasse 12 - www.hungaricum.de). Sajtótájékoztató és az 52 perces verzió vetítése, végül kerekasztalbeszélgetés a készítőkkel (20:00).
4) Dec. 18 - Párizs. Sajtótájékoztató és tévéinterjúk (16:00).

További információk: Szőczi Árpád igazgató, EurOnAir Productions Ltd. (euronair@aol.com). November 30-tól: Nicola Wewer (nicola.wewer@web.de).


Végső vágási munkálatok

2009. július 22.

Temesvári színészek segítségével
rekonstruáltuk Tőkés László letartóztatását
Hamarosan befejeződnek a dokumentumfilm utómunkálatai, miután sikerült egyezségre jutnunk a Román Televízióval egyes archív felvételek felhasználásáról. A jövő héten kezdődő végső vágási munkálatok előreláthatólag augusztus végén zárulnak le.
 

A Securitate-archívum

2009. július 22.

Két alkalommal utazott idén Bukarestbe Szőczi Árpád rendező valamint tanácsadója és kutatási asszisztense, William Totok, hogy Ceausescu egykori titkosszolgálatának, a Securitaténak az archívumait kutassa. A film készítői a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottságnál (CNSAS) a belföldi titkosszolgálat és a Külföldi Hírszerzési Részleg (DIE) dokumentumait tanulmányozták.

Szőczi Árpád az egyetlen akkreditált észak-amerikai újságíró, aki valaha is engedélyt kapott a CNSAS irattárában való kutatásra. Wiliam Totokkal együtt februárban öt napot, majd májusban további két napot töltöttek Bukarestben.

A fotót Tőkés Lászlóról a Securitate
ügynöke készítette egy megfigyelés során

"Olyan információkra bukkantam, amelyekről álmodni sem mertem", mondta a rendező. "Megdöbbentett a hatalom kegyetlensége. Az iratok alapján most már meg tudok cáfolni bizonyos valótlan állításokat is, és még pontosabban rekonstruálhatom az eseményeket. Asszisztensem, William Totok azt kérdezte egy eseménydús nap után: Egy ketyegő bombán ülsz. Mit akarsz tenni?"

A forgatás öt országban és 12 városban zajlott. A film és a könyv bemutatója 2009. december 15-én lesz -- a román forradalom huszadik évfordulóján.
 

Új szövegíró-szerkesztő a fedélzeten

2008. június 25.

Christopher Springate szövegíró-szerkesztő személyében új munkatárs csatlakozott a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm csapatához.

Christopher Springate tapasztalt újságíró, a Deutsche Welle televízió riportere (DW-TV, www.dw-world.de), számos dokumentumfilm producere.

Springate nagy örömmel vállalt szerepet a készülő produkcióban: "Mindig is izgatott, hogy mi van az események hátterében, és ez a film tipikus példája annak, hogyan kell feltárni a hivatalos verzió mögötti meghúzódó valós történetet."
 

Nemzetközi képviselet

2008. június 19.

Az EurOnAir Productions Ltd. szerződést kötött a svájci Accent Films International Ltd.-vel (www.accent-films.com) a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm nemzetközi forgalmazásáról.

"Az Accent Films Ltd. mellett döntöttünk, hiszen a cégnek nagy tapasztalata van a minőségi dokumentumfilmek eladásában, és elnyerte tetszésünket a készülő film forgalmazási terve is" - mondta Szőczi Árpád producer, miután tegnap Montreux-ban találkozott Carol Spycherrel, az Accent Films Ltd. ügyvezetőjével.

Az Accent Films Ltd. többek között olyan díjnyertes dokumentumfilmeket forgalmaz, mint a Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásáról szóló Levelek Annának.

"A Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi története kivételes alkotás, amelyet örömmel képviselünk a nemzetközi piacon," mondta Spycher.

További információk: Carol Spycher, Managing Director, Accent Films International Ltd., Rue de la Gare 46, 1820 Montreux, Svájc. Tel: +41-21-963 93 00. E-mail: cspycher@accent-films.com.
 

Magyarországi premier

2008. február 28.

A dokumentumfilm hosszabb, 80 perces verzójának bemutatója 2009. december 15-én lesz a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban (Budapest, Rákóczi út 21.).