László Tőkés

László Tőkés face parte din vasta minoritate maghiară din România (1,5 milioane de oameni) localizată în principal în Transilvania și în partea de vest a țării.

photo
Réjean Roy luându-i un interviu lui
László Tőkés în timpul unei misiuni secrete,
în martie 1989.
Transmiterea acelui interviu a forțat
mâna dictatorului român Nicolae Ceaușescu.

 

Tőkés a urmat pașii tatălui său și a devenit preot reformat către sfârșitul anilor '70. La începutul anilor '80 a intrat pentru prima dată în vizorul Securității, când a fost denunțat că a scris la revista clandestină de limbă maghiară "Ellenpontok" (Puncte de vedere) care îl critica pe Nicolae Ceaușescu.

Tőkés era acum supravegheat cu mare atenție de Securitate. Curând și-a pierdut slujba de preot pentru că a vorbit în public despre starea precară a bisericilor și mai ales despre lipsa de Biblii. A urmat o perioadă de doi ani în care a fost șomer, după care, datorită criticilor din vest, autoritățile române l-au numit în iunie 1986 preot adjunct sub Leo Peuker, la parohia reformată din Timișoara. Leo Peuker a murit în luna decembrie a aceluiași an, așa că Tőkés a devenit automat pastorul respectivei parohii timișorene.

În cîteva luni comunitatea a crescut de la 30 la 400 de participanți la slujbă. Tőkés și-a folosit poziția pentru a critica condițiile grele din țară, cum ar fi lipsa hranei și a energiei, tratamentul discriminatoriu aplicat minorităților, precum și închiderea școlilor de limba maghiară și omogenizarea lor cu cele de limba româna. De asemenea, el a criticat aspru planul lui Ceaușescu de distrugere a satelor, care urma să elimine mii de așezări rurale, ducând la strămutarea întregii populații de la sate la orașe. Satele constituiau o ultimă fortăreață a culturii minorității maghiare în timpul regimului comunist. Atunci când se ivea vreo posibilitate, Tőkés dădea interviuri pentru mediile occidentale. Astfel el a devenit unul din cei mai mari dizidenti ai țării, găsind și căi ingenioase de a transmite mesaje către occident. Toate acestea au culminat în 1989, când a fost intervievat în secret de cei doi canadieni. După ce au reușit să păcălească Securitatea și să scoată casetele din tară, interviul a fost difuzat pentru prima oară în Ungaria în luna iulie, putând astfel să fie vizionat și de oamenii din vestul României.

Tőkés numește difuzarea acestui interviu "punctul de cotitură". Din cauza interviului, autoritățile române i-au dat o serie de ultimatumuri de a părăsi Biserica. Un ultim ordin îi cerea să-si părasească parohia până pe 15 decembrie al aceluiași an.

Tőkés a refuzat, iar enoriașii au ieșit în stradă să-l apere de forțele armate și de Securitate, declanșând astfel revoluția română, care s-a întins repede în toată țara.

Au murit aproximativ 1100 de oameni.

Tőkés a supraviețuit în ciuda faptului că a fost arestat, interogat și bătut. Revoluția a avut izbândă totală pe 25 decembrie, când Ceaușescu a fost executat.

Dupa revoluție, Tőkés s-a implicat activ în politică, preocuparea lui principală fiind în continuare soarta minorității maghiare din România. De asemenea, el a devenit episcop.

În noiembrie 2007 Tőkés a devenit și membru al Parlamentului European.