Întorși în Timișoara după aproape
20 de ani de la revoluție.

"Pentru noi dictatorul român Nicolae Ceaușescu era Dracula, iar noi eram umbra lui - o mână de nordamericani care îi urmăreau fiecare mișcare. Principala noastră îngrijorare privea acțiunile lui de îngrădire a drepturilor vastei minorități maghiare din vestul României. Una dintre preocupările noastre avea ca obiect protejarea și susținerea curajosului preot timișorean László Tőkés care s-a ridicat împotriva regimului.

În anii '70 si '80 am organizat conferințe de presă, demonstrații și am adunat experți, pentru a cerceta rușinoasa relație a occidentului cu cel mai brutal dictator din estul Europei.

Echipa noastră, restrânsă dar efectivă, începea să aibă rezultate. Eram cunoscuți chiar și în Congresul și Senatul american, iar mediile ne acordau destul de multă atenție. Cu toate acestea destinul nostru era să fim doar o altă ONG cu o agendă de lucru.

Asta până când doi canadieni de limbă franceză au intrat în peisaj în Decembrie 1988. Ceea ce am organizat pentru ei și ce au reusit ei să facă, a declanșat o serie de evenimente care au culminat cu cea mai sângeroasă răsturnare a unui regim comunist în Europa."

Árpád Szőczi