Közel húsz év elteltével ismét Temesváron

Ceausescu, a román diktátor maga volt Drakula - és mi, amerikaiak és kanadaiak alkotta maroknyi csapat, árnyékként követtük minden lépését. Különösen figyelemmel kísértük azirányú erőfeszítéseit, hogy felszámolja a jelentős számú erdélyi magyarságot. Többek között igyekeztünk megvédeni Tőkés Lászlót, Temesvár bátor, szókimondó református lelkészét is.

A 70-es, 80-as években számos sajtótájékoztatót tartottunk, tüntetést szerveztünk, és szakértők bevonásával tártuk fel azokat a szégyenteljes kapcsolatokat, amelyeket a Nyugat ápolt Kelet-Európa legbrutálisabb vezetőjével.

Csapatunk munkája hatékony volt; tevékenységünket az amerikai törvényhozásban is elismerték, és jelentős médiafigyelmet kaptunk. Mindezek ellenére szervezetünk csupán egy volt a nemes ügyekért harcoló NGO-k közül.

Mindez megváltozott 1988 decemberében, amikor két vállalkozó szellemű kanadai került a képbe. Általunk szervezett akciójuk az események olyan sorozatát indította meg, amely a román kommunista rezsim Európában példátlanul véres megdöntéséhez vezetett.

Szőczi Árpád